Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Διαβάστε στην "Αυγή" της Κυριακής (3-7-2016)Διαβάστε στην έντυπη έκδοση της "Αυγής"

Νότιος άνεμος για αλλαγή στην Ευρώπη

Ένα συνεκτικό σχέδιο για την αλλαγή στην Ευρώπη, μετά το σοκ του Brexit, ώστε η Ε.Ε. των “27” να βγει από τη στασιμότητα των πολιτικών της λιτότητας, που αποθαρρύνει τους πολίτες και δυναμώνει τις φυγόκεντρες τάσεις, ετοιμάζει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων. Στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου συνεισφέρει η ελληνική κυβέρνηση, συντονισμένη κατ' αρχάς με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Δυνάμει σύμμαχοι είναι και οι προοδευτικές δυνάμεις της Κεντρικής Ευρώπης, όπως φάνηκε από τη συνάντηση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο, καθώς όλοι οι δυνάμει σύμμαχοι έχουν τα προβλήματά τους, αλλά είναι εφικτό να κερδηθεί. Άλλωστε χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, καθώς η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο εάν αλλάξει ώστε να τη νιώθουν οι λαοί δική τους. ...

Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών:

Η δίκαιη ανάπτυξη χρειάζεται συντονισμό και ιεραρχήσεις
Πυλώνες της η αναδιανομή, η χωρική - περιβαλλοντική δικαιοσύνη, αλλά και η δικαιοσύνη στη λήψη των αποφάσεων με τη συμμετοχή και αυτών που συνήθως “μένουν αόρατοι”

«Η έννοια της “δίκαιης ανάπτυξης” πρέπει να εξειδικευτεί και να γίνει συγκεκριμένη ως προς τη δίκαιη (ανα)διανομή της αξίας που προκύπτει από την παραγωγή, τη χωρική - περιβαλλοντική δικαιοσύνη, τη δικαιοσύνη στη λήψη αποφάσεων»

Τους τρεις τομείς -αναδιανομή της αξίας της παραγωγής, περιβάλλον και δικαιοσύνη στη λήψη αποφάσεων- που προσδιορίζουν τον όρο της “δίκαιης ανάπτυξης” αναλύει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην «Αυγή», ενώ ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα χρονικά προσδιορισμένο και ιεραρχημένο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Σε σχέση με το δημοψήφισμα στη Βρετανία, μιλάει για την ανάγκη να μπορέσει η Αριστερά να συνεγείρει τον κόσμο των συνδικάτων και των κινημάτων, ούτως ώστε να υπάρξει μια καλύτερη και όχι περισσότερη Ευρώπη. Ακόμη, υπογραμμίζει τη σημασία να εκπονηθεί ένας σχεδιασμός με πέντε ή έξι μεγάλα νομοσχέδια του παράλληλου προγράμματος μέχρι το επόμενο Πάσχα.

* Όλοι θέτουν ως κύριο ζητούμενο την ανάπτυξη. Πώς εννοεί η Αριστερά τον όρο "δίκαιη ανάπτυξη";

Θέτετε το κύριο ζήτημα για την Αριστερά -όχι βέβαια μόνο την ελληνική Αριστερά- για την επόμενη περίοδο. Χωρίς ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσουμε ηγεμονία.

Κατά τη γνώμη μου, η έννοια της «δίκαιης ανάπτυξης» πρέπει να εξειδικευτεί και να γίνει συγκεκριμένη ως προς τρία πράγματα.

Τη δίκαιη (ανα)διανομή της αξίας που προκύπτει από την παραγωγή: Συλλογικές συμβάσεις και η ρύθμιση της εργασίας, που θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, έχουν σημαντικές επιπτώσεις και για το αναπτυξιακό μοντέλο. Συγχρόνως πρέπει να ξαναδούμε νέες μορφές συνεργατικής / συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Τη χωρική - περιβαλλοντική δικαιοσύνη: Οι επιβαρύνσεις και τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιράζονται γεωγραφικά και χωρικά ισότιμα / ισορροπημένα. Άρα, μπαίνουν ζητήματα αποκέντρωσης και περιφερειακής σύγκλισης, που προϋποθέτουν στιβαρούς δημόσιους μηχανισμούς σχεδιασμού (χωροταξικά σχέδια, σοβαρή -και γρήγορη βέβαια- περιβαλλοντική δανειοδότηση κ.λπ.), ώστε να μην κάνει η αγορά τις επιλογές της με μόνο κριτήριο την αποφυγή κόστους επένδυσης.

Τη δικαιοσύνη στη λήψη αποφάσεων...


Υποτυπώσεις

Brexit: Ιστορική τομή για τη μεταπολεμική Ευρώπη
Γράφουν Τζοφ Έλεϊ, Πολυμέρης Βόγλης, Ντέιμιαν Μακ Κον Ούλαντ, Πίτερ Μάντλερ, Γκέοργκ Ντίεζ


Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος:

Το νέο χρήμα χωρίς κεφαλαιακούς ελέγχους
Το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των capital controls


Στον δρόμο προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Παρεμβαίνουν οι Χάρης Κωνσταντάτος, Πάνος Τριγάζης, Κώστας Μπάρκας


Ερωτηματολόγιο Ν.Δ.

Ο πιο νεοφιλελεύθερος κερδίζει


FT

Αφήστε τους οπαδούς του Brexit να κυβερνήσουν όσο καλύτερα μπορούν


Le Monde diplomatique

Η φοροδιαφυγή πέρα από τα "Panama Papers"


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ισπανικές εκλογές: Έξι σημεία ανάγνωσης
1. Ενισχύονται τα κυρίαρχα κόμματα. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κερδίζει 660.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου (33% και 137 βουλευτές). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) διατηρεί τη δεύτερη θέση (22,7% και 85 βουλευτές), παρ' ότι έχει τις χειρότερες επιδόσεις από ποτέ...

του Steven Forti


Ταξίδι στην Κίνα

Ο Αλ. Τσίπρας στον δρόμο του μεταξιού


Προσεχώς

Νέα κανάλια στις οθόνες


Νίκος Τσιβίκης, αρχαιολόγος

Τα ευρήματα στο Αμόριο μας δίνουν μια μοναδική αποτύπωση της βυζαντινής πόλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου