01 Νοεμβρίου 2016

Εξεταστική - Θ. Σκορδάς: Σε τρεις τράπεζες εκχώρησε η ΝΔ την κρατική χρηματοδότηση το 2011



Η τριπλή εκχώρηση (σε Αγροτική, Εθνική, Eurobank) έγινε παρά το ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει με την Αγροτική Τράπεζα ότι δεν θα εκχωρήσει αλλού την χρηματοδότησή της.

Τριπλή εκχώρηση σε τράπεζες της κρατικής χρηματοδότησης της ΝΔ για το 2019 και το 2020 αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ από την κατάθεση του Θανάση Σκορδά, γενικού διευθυντή της ΝΔ από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012. Η τριπλή εκχώρηση (σε Αγροτική, Εθνική, Eurobank) έγινε παρά το ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει με την Αγροτική Τράπεζα ότι δεν θα εκχωρήσει αλλού την χρηματοδότησή της!

Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλου με τον μάρτυρα. «Έγινε συμφωνία με την Αγροτική για μη εκχώρηση της χρηματοδότησης του 2019 και 2020 αλλά εκχωρήθηκε στην Εθνική και την Eurobank;» ρώτησε ο Σ. Φάμελλος. «Η Αγροτική ενημερώθηκε γι’ αυτό», απάντησε ο Θ. Σκορδάς. «Άλλαξε η σύμβαση;», επέμεινε ο Σ. Φάμελλος. «Δεν είχαμε σύμβαση. Ήταν μία συζήτηση που έγινε με την Αγροτική», παραδέχθηκε ο Θ. Σκορδάς.

Ο Θ. Σκορδάς κατέθεσε ότι «η συμφωνία του 2010 με την Αγροτική τελείωνε το 2017. Θα έμενε ανεξόφλητο υπόλοιπο 34 εκατ. και είπαμε ότι δεν θα εκχωρήσουμε σε άλλους την χρηματοδότηση του 2019 και 2020», αλλά «ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση της δανειακή σύμβασης λέγοντας ότι το επιτόκιο είναι εξαπλάσιο του ευρωπαϊκού και κρατείται ολόκληρη η χρηματοδότηση».

Το ύψος των δανείων της ΝΔ είναι στα 210.800.000 ευρώ, ενώ όλες οι τράπεζες έχουν καταθέσει αγωγές κατά της ΝΔ. «Έως το τέλος Ιουνίου 2012 τα δάνεια ήταν απολύτως ενήμερα. Το ερώτημα αν επαρκεί η σημερινή χρηματοδότηση είναι άδικο. Θα κρίνετε το ύψος των δανείων σε σχέση με το ύψος της χρηματοδότησης που έπαιρναν όταν συνήψαν τα δάνεια. Κανένα δάνειο δεν είχε υπερβεί το ύψος χρηματοδότησης σε βάθος τριετίας», κατέθεσε ο Θ. Σκορδάς.

Αμέσως τον διέψευσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας λέγοντας ότι «τα δάνεια της ΝΔ στην Αγροτική υπερβαίνουν την τριετία και φτάνουν την δεκαετία». Μάλιστα επεσήμανε ότι αν η ΝΔ έδινε όλη την τακτική επιχορήγηση θα χρειαστεί 148 χρόνια για να πηρώσει τα δάνειά της.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας επικαλούμενος τις καταθέσεις των διοικητών των τραπεζών ισχυρίσθηκε ότι από το 2011 και μετά η ΝΔ δεν πλήρωσε τα δάνειά της. Ο Θ. Σκορδάς υποστήριξε ότι έγιναν πληρωμές, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έχει τα στοιχεία.

Ένταση υπήρξε όταν ο Σπ. Λάππας ρώτησε τον Θ. Σκορδά για την δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη ότι πρέπει να κουρευτούν τα δάνεια του κόμματός του. Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης φώναζε ότι είναι «προβοκάτσια» και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «συμμορφωθεί με τον Κανονισμό».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου