26 Νοεμβρίου 2016

Αλεξανδρούπολη: Tσίπρας «Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει και θα γίνει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος»



«Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει και θα γίνει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος σημαντικός όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών εμπορίου και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής διότι από εδώ περνάνε οι ενεργειακοί κόμβοι του μέλλοντος,» τόνισε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Θράκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε σχέδιο να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό λιμάνι το οποίο θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με όλη την Νοτιανατολική Μεσόγειοκαι ταυτόχρονα τα εμπορεύματα που θα έρχονται εδώ θα μπορούν με ευκολία να μεταφέρονται μέσω των υποδομών που αναπτύσσουμε ,οδικών και σιδηροδρομικών στην Βαλκανική και στην υπόλοιπη Ευρώπη,» ανάφερε στην ομιλία του στα γραφεία του ΟΛΑ και υπογράμμισε πως εξασφαλίστηκε και το τελευταίο ευρώ που ήταν διαθέσιμο από το ΕΣΠΑ για να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως όλες δυνατότητες που έχει το λιμάνι, ώστε να παράξει υψηλή προστιθέμενη αξία προς όφελος του ΟΛΑ, του δημοσίου αλλά και της τοπικής περιφερειακής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα και σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν το 2015 στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου προϋπολογισμού 20 εκ ευρώ και αφορούν την σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, την εκβάθυνση του λιμένα αλλά και την εκσκαφή διαύλου .

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην διμερή συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του στην Σόφια και στην συμφωνία η οποία έγινε ώστε να αναδειχθούν τα δυο λιμάνια αυτό της Αλεξανδρούπολης και του Μπουργκάς αλλά και να προχωρήσει τάχιστα η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπουγκάς- Αλεξανδρούπολης.

« Από την δική μας πλευρά αυτό σημαίνει ,»είπε ο κ. Τσίπρας «την άμεση έναρξη υλοποίησης έργων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης -Ορμενίου η οποία περιλαμβάνει την ανακαίνιση της υπάρχουσας υποδομής, την αντιπλημμυρική προστασία της γραμμής και κυρίως την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση επί του συνολικού μήκους της γραμμής.»

Ανέφερε πως έχουν δρομολογηθεί έργα που αφορούν την ανάπτυξη των οδικών δικτύων στους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας και στους ανισόπεδους κόμβους κατά μήκος της Εγνατίας τόσο στον Έβρο όσο και την Ροδόπη και τόνισε πως στην Αλεξανδρούπολη ο κόμβος έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εκτός από κόμβος μεταφορών είναι και κόμβος σημαντικός ενέργειας

«Η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη αποκτούν κυρίαρχο ρόλο στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων. Ενεργειακά έργα που υπερβαίνουν τα σύνορα μας και αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης,» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

Τέλος αναφερόμενος στους αγωγούς TAP όπου προχωρούν τα έργα, στον AGB και LNG που προγαρμματίζονται ,ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως πρόκειται για έργα τα οποία θα έχουν θετική επίπτωση την τοπική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, έργα που όπως είπε- θα τονώσουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Θράκης και όλης της Β΄. Ελλάδας.
O Τσίπρας στην Αλεξανδρούπολη επιθεώρησε τα έργα αναβάθμισης του λιμένα και έργα του tap που είναι σε εξέλιξη.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσίπρα είναι η Φιλύρα Ροδόπης και η Ξάνθη και τελευταίος η Κομοτηνή όπου στις 7.30μμ στο ξενοδοχείο Arcadia θα εκφωνήσει πολιτική ομιλία.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί :Γαβρόγλου Κώστας Παιδείας ,Κουρουμπλής Παναγιώτης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,Τόσκας Nίκος Δημόσιας Τάξης, Χαρίσης Αλέξης υφ οικονομικών, Πιτσιόρλας Στέργιος υφ ιδιωτικών επενδύσεων ,Μ. Κόλλια- Τσαρουχά υφ. Μακεδονίας -Θράκης και ο γεν γρ ΣΥΡΙΖΑ Ρήγας Παναγιώτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου