20 Δεκεμβρίου 2016

Το ψήφισμα του 10ου Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών



Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η συγκρότηση νομικής ομάδας από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με τη συνδρομή Πανεπιστημιακών και άλλων εξειδικευμένων νομικών για να μελετήσει περαιτέρω το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών


Το σχετικό δελτίο Τύπου:

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΖΙΚΟ, ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ 10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αθήνα 19.12.2016

Σε  κλίμα ενότητας, ομοψυχίας και αποφασιστικότητας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών) το 10ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα την Κυριακή 18.12.2016. Τις εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 μέλη και φίλοι του Εθνικού Συμβουλίου, άνοιξε ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο, τις βασικές αρχές και τις κύριες επιδιώξεις του Εθνικού Συμβουλίου. Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων Απολογισμού (Δημήτρης Αλευρομάγειρος), Προγραμματισμού (Αριστομένης Συγγελάκης), Οργανωτικού και Δράσης στη Γερμανία (Δαμιανός Βασιλειάδης) και Οικονομικού Απολογισμού (Στέλιος Ζαμάνος).

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών Οφειλών Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Γιάννης Θεωνάς), Ν.Δ. (Σοφία Βούλτεψη), Κ.Κ.Ε. (Κώστας Παπαδάκης), Ένωσης Κεντρώων (Σταύρος Βενιζέλος), Λαϊκής Ενότητας (Παναγιώτης Λαφαζάνης), Πλεύσης Ελευθερίας (Γιάννης Σταθάς) και Χριστιανικής Δημοκρατίας (Μανώλης Μηλιαράκης), ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη και ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο ΔΠΘ κ. Γρηγόρης Καλαβρός. Παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές, εκπρόσωποι και μέλη Αντιστασιακών Οργανώσεων, Ενώσεων Θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής και Μαρτυρικών Δήμων απ’ όλη την Ελλάδα.

Θερμότατα μηνύματα υποστήριξης της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών απέστειλαν, μεταξύ άλλων, o Γενικός Γραμματέας της FIR (Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών – Αντιφασιστών) κ. Ulrich Schneider, το γερμανικό κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), η Ομάδα Δράσης «ΑΚ Distomo» από το Αμβούργο, η Οργάνωση «Angreifbare Traditionspflege» (οργάνωση με στόχο τη Δίωξη Εγκληματιών Πολέμου από το Βούπερταλ),  ο ιστορικός Martin Sekendorf, ο Καθηγητής Christophe Schminck – Gustavus κ.α.

Τόσο στις εισηγήσεις όσο και στις τοποθετήσεις των συνέδρων που ακολούθησαν κοινό στοιχείο ήταν  η αποφασιστικότητα, η ενότητα και η μεθοδική και αταλάντευτη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αλλά και η σθεναρή απόκρουση των μεθοδεύσεων της γερμανικής κυβέρνησης για την παραχάραξη της ιστορίας και την υπονόμευση του αγώνα μας.

Μεταξύ των αποφάσεων του Συνεδρίου μας περιλαμβάνεται η αναγκαιότητα για τη Σύναψη Συνθήκης  Ειρήνης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, η πρόσκληση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση και στην παροχή άδειας για την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, του Αιγίου και του Νομού Ρεθύμνης, η πρόταση για την εισαγωγή της Ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Εκπαίδευση, η προσπάθεια κινητοποίησης του ελληνισμού όπου γης κ.α. Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση νομικής ομάδας για την περαιτέρω μελέτη του θέματος της δικαστικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Οι δικηγόροι - μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, οι συνεργάτες τους καθώς και τα μέλη της νομικής του ομάδας δεν θα λαμβάνουν δικηγορική αμοιβή για τις υποθέσεις που αφορούν στη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Στις αποφάσεις του Συνεδρίου περιλαμβάνεται, τέλος, η εξουσιοδότηση στην νεοεκλεγείσα Συντονιστική Επιτροπή να συντάξει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και να προτείνει καταστατικές ρυθμίσεις.

Ακολουθεί το ψήφισμα του 10ου Συνεδρίου:


Ψήφισμα του 10ο Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου

Διεκδίκησης  των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης

των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, που συνήλθε στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών, στις 18.12.2016, συζητήθηκε το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και εξετάστηκαν οι κύριες ιστορικές, ηθικές, πολιτικές και νομικές διαστάσεις του αγώνα διεκδίκησης και οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα. Επιβεβαιώθηκαν οι δίκαιες, ισχυρά θεμελιωμένες και απαράγραπτες αξιώσεις της Ελλάδας (επιστροφή των κλαπέντων και λεηλατηθέντων αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών, απόδοση επανορθώσεων για την απομύζηση του πλούτου και την πολύπλευρη καταστροφή των υποδομών, κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας) και αναζητήθηκαν οι τρόποι κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα μας. Αναδείχθηκε το γεγονός ότι η Ο.Δ. της Γερμανίας, καταπατώντας βάναυσα την ηθική και το διεθνές δίκαιο, δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα, όπως αυτές αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη των Παρισίων του 1945-1946, για τα φοβερά δεινά που επισώρευσαν τα ναζιστικά στρατεύματα στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκε επίσης ο απολογισμός της ουσιαστικής και πολύμορφης δράσης του Εθνικού Συμβουλίου κατά την περίοδο 2011-2016, εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν στην βελτίωση της οργάνωσης και της αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συμβουλίου και παρουσιάστηκε ένας ολοκληρωμένος και πλήρης προγραμματισμός δράσεων για την επόμενη περίοδο 2017-2019.

Τονίστηκε, για άλλη μία φορά, ότι ο αγώνας διεκδίκησης των δίκαιων, απαράγραπτων και πλήρως τεκμηριωμένων αξιώσεών μας, ένας αγώνας που ενώνει όσο τίποτε άλλο τον ελληνικό λαό, δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, τον οποίο τιμούμε και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι μαζί του, αλλά εναντίον της αδιαλλαξίας των γερμανικών κυβερνήσεων, που αρνούνται προκλητικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους απέναντι στην Ελλάδα. Κάνουμε προς όλους σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πρέπει να έχουν ως θεμέλια την ειλικρίνεια, την αμοιβαιότητα, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Η ανιδιοτελής και πολύχρονη συμμετοχή συλλογικοτήτων και δημοκρατών της Γερμανίας στον κοινό μας αγώνα, αναδεικνύει, εξάλλου, τον οικουμενικό του χαρακτήρα και την θεμελίωσή του στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.   

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω:

Διακηρύσσουμε την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε μεθοδικά και αταλάντευτα τις αξιώσεις μας. Οι αξιώσεις μας είναι απαράγραπτες, δίκαιες, πλήρως νομικά και ιστορικά θεμελιωμένες, ενιαίες και αδιαίρετες.

Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή!

Αποφασίζουμε τη συγκρότηση νομικής ομάδας από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με τη συνδρομή Πανεπιστημιακών και άλλων εξειδικευμένων νομικών για να μελετήσει περαιτέρω το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Οι δικηγόροι - μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και οι συνεργάτες τους, καθώς και τα μέλη της νομικής ομάδας του Εθνικού Συμβουλίου δεν θα λαμβάνουν δικηγορική αμοιβή για τις υποθέσεις που αφορούν στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τις κατοχικές δυνάμεις.

Τονίζουμε ότι, πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα,  είναι επιτακτική και προς όφελος και των δύο χωρών η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εβδομήντα ένα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις κατάλληλες ενέργειες σθεναρής και αποτελεσματικής διεκδίκησης (επίδοση ρηματικής διακοίνωσης στη γερμανική κυβέρνηση, παροχή άδειας για την εκτέλεση των αμετάκλητων αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, κ.α.).

Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει, επιτέλους, την αδιάλλακτη στάση της και να αντιληφθεί ότι η αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση του ζητήματος, την οποία  επιβάλλει η Συνθήκη του Λονδίνου και προκρίνει και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.

Καλούμε τη Βουλή των Ελλήνων να αποστείλει κλιμάκιο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την περαιτέρω διεθνοποίηση του θέματος και να συστήσει Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεκδίκησης. Καλούμε τα Πολιτικά Κόμματα να συμμετάσχουν ενεργά στον εθνικό και δημοκρατικό αγώνα για την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ζητούμε την κινητοποίηση του ελληνισμού όπου γης, των συλλογικών φορέων, του πνευματικού κόσμου της χώρας μας και των πολιτών με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει τις γερμανικές μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο την παραχάραξη της ιστορίας μας και την υπονόμευση του αγώνα μας («Ελληνογερμανική Συνέλευση», «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας» κ.α.). Καλούμε τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές και τα μέλη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων να απόσχουν στο εξής από κάθε εκδήλωση ψευδεπίγραφης «ελληνογερμανικής φιλίας», που δεν έχει ως θεμέλια τη δικαιοσύνη, την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο λαών.

Ζητούμε την επαναλειτουργία του ελληνικού γραφείου εγκλημάτων πολέμου.

Τέλος, διατρανώνουμε την πρόθεσή μας να κλιμακώσουμε και να δώσουμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα τον αγώνα μας, έναν αγώνα που αποτελεί και γέφυρα πραγματικής φιλίας με τον γερμανικό λαό και κοινής πάλης, αντιφασιστικής και δημοκρατικής, των δύο λαών.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου

Το Προεδρείο του 10ου Συνεδρίου

Μανώλης Γλέζος

Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας, Χρήστος Τσιντζιλώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου