13 Δεκεμβρίου 2016

Το 2017 θα παραχωρηθούν οριστικά 11.500 εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ



Στις αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία οριστικής παραχώρησης 11.500 εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, που βρίσκονται σε 150 διάσπαρτους οικισμούς σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η μελέτη του ζητήματος από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που χρονολογείται από το 1978.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια ενιαία τιμή παραχώρησης για όλη την Ελλάδα, η οποία θα είναι πιο χαμηλή από τη μικρότερη τιμή της τελευταίας εικοσαετίας. Οι ιδιοκτήτες, στους οποίους έχουν ήδη ανακοινωθεί χαμηλότερες τιμές, θα μπορούν να επιλέξουν τη συμφερότερη και όσοι έχουν υψηλότερες τιμές θα μπορούν να κρατήσουν αυτή που θα ανακοινωθεί.

Έτσι θα μπει τέλος στην εκκρεμότητα, αλλά και την ομηρία χιλιάδων δικαιούχων που διαμένουν χρόνια σε εργατικές κατοικίες, αλλά δεν είναι οι ιδιοκτήτες, ενώ θα τακτοποιηθούν και διάφορες αυθαιρεσίες που έγιναν κατά την κατασκευή, για να μην υπάρξουν αργότερα προβλήματα με τη μεταβίβαση τους.

Με πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ελήφθη η απόφαση να δοθεί λύση στο χρόνιο αυτό ζήτημα.

Όταν ήταν υπουργός Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, δημιουργήθηκε η Επιτροπή για το Ολυμπιακό Χωριό, όπου υπάρχουν 2.500 σπίτια, με περίπου 10.000 κατοίκους και η τιμή παραχώρησης μειώθηκε από τα 750 ευρώ, στα 380 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Επί υπουργίας του Γιώργου Κατρούγκαλου ελήφθη η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής που θα εξέταζε το ζήτημα σε πανελλαδική κλίμακα και η νέα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, προχωρούν στο τελευταίο στάδιο, που είναι η υπογραφή των συμβολαίων οριστικής παραχώρησης.

Ο σύμβουλος του κ. Νεφαλούδη, Μάριος Μουζάλας και ο Πέτρος Αντωνάκος, μέλος της αρμόδιας επιτροπής, επισκέπτονται αυτές τις μέρες εργατικές κατοικίες και ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους. Σήμερα θα βρίσκονται στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν 500 σπίτια, αύριο θα μεταβούν στο Κιλκίς και μετά στη Δράμα.

Η μελέτη του ζητήματος έδειξε ότι οι δικαιούχοι εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ χρεώνονταν αδικαιολόγητα κόστη, καθώς υπήρξαν τιμές ακόμα και 1.500 ή 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μας είπε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος παρατήρησε: «Είναι ένα κλασικό παράδειγμα πως μια πολιτική που είναι στο όνομα των κοινωνικών αναγκών μετατρέπονταν σε ένα παιγνίδι κερδοσκοπίας και εξάρτησης των εργαζομένων από την πολιτική εξουσία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου