09 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία Δ. Ρίζου στη Βουλή κατά την ψήφιση τού Προϋπολογισμού 2017


Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Πριν ξεκινήσω την εισήγησή μου, ας κάνουμε κι ένα σχόλιο για τα χθεσινά, που αφορούν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Προκάλεσαν κάποια αμηχανία βλέπω στους συνάδελφους της Αντιπολίτευσης. Νομίζω ότι ήταν μέτρα οφειλόμενα στον ελληνικό λαό. Καλύπτουν μέρος των απωλειών του, στηρίζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους νησιώτες μας. Κάποιοι λένε ότι είναι προεκλογικά αντίβαρα. Ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Θα αναφερθώ σε κάποια σημεία που αφορούν τον τομέα της εθνικής άμυνας. Πρώτα απ’ όλα, ας προσδιορίσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο υπάρχει και κινείται η χώρα μας, τους κύκλους βίας και συγκρούσεων, τους κύκλους αστάθειας που υπάρχουν στην περιοχή μας, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική. Στον ενδιάμεσο αυτό χώρο των συγκρούσεων και εντάσεων υπάρχει η Ελλάδα, μια νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας.

Ας δούμε τι παραλάβαμε από τους προηγούμενους, τις συμφωνίες της αλήθειας και των υποβρυχίων που γερνάνε.

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Χρέος 650 εκατομμύρια ευρώ, με τους εργαζόμενους απλήρωτους ακόμα και για οκτώ μήνες. Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία: Τραγική κατάσταση. Τι άλλο υπάρχει; Ένας πακτωλός πολλών δισεκατομμυρίων σε εξοπλιστικά, 26 δισεκατομμύρια μεταξύ του 1997 και του 2006 και 2,2 δισεκατομμύρια το 2009 στα πρόθυρα της κρίσης. Ο ελληνικός λαός ρωτάει πού πήγαν αυτά τα χρήματα, τι προσέφεραν στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας, τι απ’ αυτά λειτουργεί και ποιο είναι το κόστος συντήρησής τους. Τι άλλο παραδόθηκε; Δεκατέσσερις υποθέσεις που έχουν πάει στα δικαστήρια. Αυτό ναι, είναι έργο και είναι μια καλή προσπάθεια.

Τι έκανε η σημερινή Κυβέρνηση στον ενάμιση χρόνο; Ψήφισε τον ν. 4361, «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις». Έκανε για πρώτη φορά αντικείμενο συγκεκριμένου νόμου τις διαδικασίες που απαιτούνται για το σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών, δοκίμων εφέδρων, αξιωματικών, που ξέρουμε πώς διεκπεραιώνονταν μέχρι χθες, με υπουργικές αποφάσεις ή σε κάποιους διαδρόμους. Ο νοών νοείτω.

Δεύτερον, καθιέρωσε ένα πλήρες σύστημα μοριοδότησης προκειμένου οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις των στρατευσίμων να γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, εισάγοντας υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και έτσι και μόνον έτσι να προκύπτουν ο τόπος τοποθέτησης και η ειδικότητα που πρέπει να απονεμηθεί σε κάθε στρατεύσιμο.

Τρίτον, επανέφερε τη δυνατότητα οι οπλίτες γιατροί να υπηρετούν σε περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας νησιωτικών απομακρυσμένων ή ορεινών περιοχών, συνδυάζοντας τη στρατιωτική τους θητεία με την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τα κενά που υπάρχουν σ’ αυτές τις περιοχές, αλλά παράλληλα αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμα και για τους πτυχιούχους Νομικής που καλύπτουν κάποιο χρόνο από τον χρόνο άσκησής τους στα νομικά γραφεία στρατιωτικών νομικών συμβούλων.

Επίσης, με τον συγκεκριμένο νόμο πλέον η Κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στο μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που φροντίζει τέκνα ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% να εργάζονται με μειωμένο ωράριο, χωρίς να υπάρχει μείωση των αποδοχών τους.

Παράλληλα, επεκτάθηκε το δικαίωμα σίτισης σε όλους στις στρατιωτικές λέσχες, στα στελέχη του Στρατού, στους αξιωματικούς, ανθυπασπιστές και ΕΠΟΠ, αλλά και στο πολιτικό προσωπικό. Διευρύνθηκαν τα κοινωνικά κριτήρια για τις μεταθέσεις και στους γονείς που έχουν ένα τουλάχιστον τέκνο με δυσίατη ή ανίατη ασθένεια. Ιδρύθηκε το Γραφείο Στήριξης Οπλιτών ακριβώς για να παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση οι συνθήκες διαβίωσης και οι υπηρεσίες των οπλιτών, για να καταγράφονται, να αξιολογούνται και να προωθούνται καταγγελίες των οπλιτών για οποιοδήποτε θέμα αναφορικά με τη θητεία τους.

Η Κυβέρνηση ψήφισε τον Ιούλιο του 2016 τον ν. 4407. Ιδρύθηκε η ΜΟΜΚΑ, μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μπορεί να συμπράττει με φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υλοποιηθούν έργα τοπικού ενδιαφέροντος στην παραμεθόριο ή άλλη απομακρυσμένη περιοχή, με τη χρησιμοποίηση μέσων και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, η υπηρεσία αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και φυσικών καταστροφών.

Εδώ μπορούμε να πούμε τουλάχιστον για τον Νομό μας ότι στον Έβρο ήδη έχει γίνει αυτό πραγματικότητα. Έχει βοηθηθεί ο τοπικός πληθυσμός και οι δομές του στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, σε έργα αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας, σε κοινωφελείς δράσεις σε μικρούς δήμους και με μια συνεχή στήριξη αυτών των ευπαθών ομάδων με τρόφιμα ή υπηρεσίες.

Παράλληλα, με αυτό το νομοσχέδιο προχωρήσαμε στη σύσταση νέας υπηρεσίας του ΥΠΕΘΑ για την αξιοποίηση -και μόνο την αξιοποίηση- των ακινήτων ιδιοκτησίας και του Ελληνικού Στρατού αλλά και των τριών ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλα αυτά τα έσοδα θα πάνε από το πρώτο τμήμα για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το δεύτερο από τα τρία ταμεία θα πάει για τις ανάγκες των μετόχων και των ταμείων.

Πρέπει να πούμε ότι για πρώτη φορά, επίσης, θεσμοθετήθηκε ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ας γκρινιάζουν κάποιοι.

Τι προβλέπεται για το 2017, παίρνοντας υπόψιν το συγκεκριμένο δημοσιονομικό πλαίσιο; Προβλέπονται πιστώσεις ύψους 475 εκατομμυρίων ευρώ για τα εξοπλιστικά. Έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την τμηματική καταβολή των αναδρομικών των στελεχών που χρωστούνται από την 1-8-2012 έως το 2014, την περίθαλψη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη δημιουργία υποδομών για τη στέγαση των στελεχών αξιωματικών και υπαξιωματικών, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές. Πρόσφατο παράδειγμα έχουμε στο Διδυμότειχο του Νομού Έβρου όπου εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις για το προσωπικό. 

Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προβλέπεται μείωση του ελλείμματος κατά 5 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016.

Στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, όπως είναι η αναδιάρθρωση των επιχειρησιακών μονάδων χωρίς να χάνουν, φυσικά, δύναμη πυρός, η προσπάθεια εκποίησης πλεονάζοντος ή μη αναγκαίου στρατιωτικού υλικού και η μείωση προσλήψεων εποχικού προσωπικού.

Ο Προϋπολογισμός του 2017 καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της αμυντικής θωράκισης της χώρας και μαζί με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αρχών της Κυβέρνησης, υπηρετεί τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην τόσο ταραγμένη περιοχή μας. Για αυτό και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.

Ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου