15 Δεκεμβρίου 2016

Υπέρ της λύσης του 2,5%+1% για τα πρωτογενή πλεονάσματα ο Μ. Σουλτς - στη γραμμή Μοσκοβισί υπέρ της Ελλάδας



Θετικός εμφανίστηκε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, για μία λύση στη διαφωνία Ελλάδας - δανειστών σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, στη λογική του 2,5%+1%, ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο» να υπάρξει πρόβλημα από τα μέτρα που ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση για την «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χτες και ήδη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη. Το πρωί της Πέμπτης ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ.Σουλτς. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κΤσίπρας στη συνάντησή του με τον κ.Σουλτς, του επεσήμανε ότι:

Είναι αναγκαίο να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 2,5% +1,0%.

Το ΔΝΤ να αποφασίσει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη, άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα.

Δικαίωμα της Ελληνικής κυβέρνησης είναι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1,0%. 

Ως προς τα μέτρα στήριξης ο κ. Σούλτς ήταν σε "γραμμή" Μοσκοβισί! Είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στο Ιανουάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου