08 Δεκεμβρίου 2016

Τα κριτήρια ενίσχυσης 2.700 φοιτητών με 4.668 ευρώ για το ακ. έτος 2016-17



Ωφελούμενοι θα είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προπτυχιακού κύκλου σπουδών που φοιτούν σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας

Με το ποσό των 4.668,03 € για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος θα επιδοτηθούν από το ΙΚΥ, με τη μορφή υποτροφίας, 2.700 φοιτητές που ανήκουν σε Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες με στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ΑΜΕΑ και των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες.

Ωφελούμενοι    είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προπτυχιακού κύκλου σπουδών που φοιτούν σε Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, με εξαίρεση τους φοιτητές/τριες που φοιτούν σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές καθώς και στις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να πληρούν κατ' ελάχιστο τα κάτωθι κριτήρια:

1. Είναι Έλληνες πολίτες και διαθέτουν την ελληνική υπηκοότητα ή πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ε.Ε., ή πολίτες άλλων κρατών νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα για τουλάχιστον πέντε έτη ή κάτοχοι (αριθμού αίτησης) κάρτας ασύλου (πρόσφυγες).

2. Κατέχουν Ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

3. Δεν λαμβάνουν υποτροφία του ΙΚΥ ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα.

4. Δεν είναι πτυχιούχοι άλλου ελληνικού Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ή αναγνωρισμένου αλλοδαπού Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

5. Δεν έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη του πτυχίου.

6. Ειδικά για τους άνδρες να μην υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους, καθ' όλη τη διάρκεια της υποτροφίας.

7. Το στεγαστικό επίδομα εάν κάποιοι φοιτητές το λαμβάνουν δεν επηρεάζει τη συμμετοχή τους στην διεκδίκηση των παραπάνω υποτροφιών.

Ύψος ενίσχυσης και τρόπος καταβολής

Ο συνολικός προϋπολογισμός για  το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, είναι 12.803.681€,  και αφορά   στην χορήγηση 2.700 υποτροφιών.

Το ύψος έκαστης υποτροφίας, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων, ανέρχεται στο ποσό των:

Α.  4.668,03 € ανά φοιτητή/τρια που σπουδάζει σε ΑΕΙ, το οποίο βρίσκεται εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας των ιδίων ή / και της οικογένειάς τους ή εκτός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ακίνητη ιδιοκτησία.

Β.  3.734,46 € ανά φοιτητή/τρια που σπουδάζει σε ΑΕΙ, το οποίο βρίσκεται εντός του τόπου της κύριας κατοικίας των ιδίων ή / και της οικογένειάς τους ή εντός του τόπου όπου διαθέτουν οι ίδιοι ή η οικογένειά τους ακίνητη ιδιοκτησία.

Ως περιοχή τόπου κατοικίας θεωρείται η αντίστοιχη Περιφερειακή ενότητα, με εξαίρεση τις Νησιωτικές περιοχές. Για τις νησιωτικές περιοχές νοείται ως τόπος κατοικίας ή ιδιοκτησίας η νήσος.

Προυπόθεση  για  την οικονομική ενίσχυση αποτελεί οι  φοιτητές να προσκομίσουν βεβαίωση επιτυχής εξέτασης τουλάχιστον του 65% των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους, στο οποίο αφορά η υποτροφία (σ.σ. το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει).

Σχετική εγκύκλιο αναμένεται να εκδώσει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών το οποίο θα θέτει και τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου