19 Δεκεμβρίου 2016

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου



Μειωμένοι κατά 30% οι συντελεστές ΦΠΑ μέχρι 31.12.2017 για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα κατατέθηκε η τροπολογία, με την οποία διατηρείται μέχρι 31.12.2017 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τα νησιά των ανατολικών συνόρων της χώρας που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αργά απόψε.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία, το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου