12 Δεκεμβρίου 2016

Οι βασικές καινοτομίες του νομοσχεδίου για το πλαστικό χρήμα



Τρεις βασικές καινοτομίες εισάγει το νομοσχέδιο για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα, το οποίο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, ενδεχομένως και αύριο, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Και οι καινοτομίες αυτές είναι:

- Πρώτον, η ευκολότερη παροχή αφορολόγητου ορίου σε όσους καταναλωτές συμπληρώνουν συγκεκριμένο ποσοστό των δαπανών τους με τη χρήση κάρτας.

- Δεύτερον, η θέσπιση αντικινήτρων για όσες επιχειρήσεις δεν επιθυμούν να εγκαταστήσουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS.

- Τρίτον, κλάδοι υψηλής φορολογικής παραβατικότητας τίθενται με την ενεργοποίηση του νομοσχεδίου σε στενό κλοιό με τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και κάρτας.

Παράλληλα με το νομοσχέδιο για το άυλο (πλαστικό και ηλεκτρονικό) χρήμα, αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα που αποκαλύπτονται οικειοθελώς από τους Έλληνες καταθέτες με λογαριασμούς τηρούμενους σε τράπεζες του εξωτερικού και για τα οποία ο συντελεστής φόρου θα καθορίζεται εκτός απροόπτου στο 50%.

Η κυβέρνηση και οι επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών συνέκλιναν κατά την τελευταία συνάντησή τους στην Αθήνα στην αποδοχή ενός συντελεστή φορολόγησης κινούμενου κοντά στο 50% (μάλιστα, υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και προτάσεις της ελληνικής πλευράς για καθιέρωση χαμηλότερου συντελεστή) για τα αδήλωτα κεφάλαια που θα δηλωθούν οικειοθελώς από τους Έλληνες φορολογούμενους. Μένει να αποδειχτεί πάντως εάν ένα ποσοστό της τάξης του 50% (το οποίο ωστόσο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του 90% με 120% που απαιτούσαν οι δανειστές) θα λειτουργήσει και ως ισχυρό κίνητρο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αποκρυβέντων και αδήλωτων εισοδημάτων. Ειδικά δε των μεγάλων ποσών που έχουν φυγαδευτεί από Έλληνες σε διάφορες τράπεζες του εξωτερικού. Και τούτο θα συμβεί εάν οι φορολογούμενοι εκείνοι που απέκρυψαν και έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού μεγάλα ποσά αδήλωτων εισοδημάτων θα δεχθούν να καταβάλουν το 50% των ποσών με αντάλλαγμα να μηδενίσουν την πιθανότητα ελέγχου τους από τις φορολογικές αρχές για τα παραπάνω εισοδήματα. “Φόβητρο” πάντως που ευελπιστούν οι αρχές να λειτουργήσει είναι το ότι αν εντοπιστούν, θα διωχθούν ποινικά.

Αναφορικά με το πλαστικό χρήμα, στόχος των τελευταίων αλλαγών που επήλθαν κατά την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα χρήσης του προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή μέσω καταγραφής συναλλαγών επιχειρήσεων και επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει είναι:

- Το ανώτατο ποσοστό δαπάνης με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να δοθεί αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, περιορίζεται από 30% σε 20%. Έτσι, μισθωτός αφορολογήτου ορίου με εισόδημα έως 10.000 θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, το 15% με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και για υψηλότερο τουλάχιστον το 20%, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο δαπάνης.

- Οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες δεν θα δέχονται κάρτες θα πρέπει να το δηλώνουν με ανάρτηση ειδικής προς τούτο πινακίδας, η οποία θα πρέπει να είναι εμφανής στην είσοδο, διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

- Οι δαπάνες για τους γιατρούς θα αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου μόνο μέσω των καρτών ή άλλων τραπεζικών μέσων.

- Καθιερώνεται ηλεκτρονική λοταρία αποδείξεων ως κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις.

- Δαπάνες για δικηγορικές υπηρεσίες θα αναγνωρίζονται για χτίσιμο αφορολόγητου μόνο εάν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτα.

Πάντως, το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει εν τέλει διατάξεις για καθιέρωση -ολικώς ή μερικώς ακατάσχετου- ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου