14 Δεκεμβρίου 2016

Παράταση ενός χρόνου για τις περιοχές NATURA



Όπως και πέρσι, σχεδόν την τελευταία στιγμή εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών (Φ.Δ.) που εξασφαλίζει τις δαπάνες μισθοδοσίας των 367 εργαζόμενων σε αυτούς, καθώς και τις λειτουργικές τους δαπάνες για το 2017.

Η χρηματοδότηση των Φ.Δ. θα πραγματοποιηθεί, όπως και πέρσι, από το Πράσινο Ταμείο, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου την ενέκρινε έπειτα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στις 7/12 και αφορά το ίδιο ποσό που εγκρίθηκε και πέρσι (7,8 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, πέραν του ότι πρόκειται για προσωρινή λύση που παρατείνει τη λειτουργία των Φ.Δ. για ακόμη ένα χρόνο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη εξαγγελία και δεν έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού, ούτε για την αντίστοιχη παράταση της θητείας των διοικήσεων, αλλά ούτε και για την παράταση εφαρμογής του νόμου των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των Φ.Δ. που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, που ομοίως λήγουν στις 31/12.

Στην πράξη όλα τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τη λειτουργία των Φ.Δ. βρίσκονται στον αέρα, με ένα από τα κυριότερα να αφορά την εργασιακή ομηρία στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι εδώ και μία δεκαετία, καθώς 361 από το σύνολο των 367 εργαζομένων στους Φ.Δ. είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Συνεπώς, εξακολουθεί να αναζητείται οριστική ρύθμιση ώστε το προσωπικό τους να παραμείνει ως τακτικό, κάτι που συνεπάγεται ότι η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων του και η μισθοδοσία του προσωπικού πρέπει να εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξαγγελίες Φάμελλου

Ένα πιο σύνθετο ζήτημα που χρήζει επίλυσης αφορά τη μορφή, τον σκοπό και το μέλλον των Φ.Δ. Όπως ανέφερε στο έγγραφο που απέστειλε ο κ. Φάμελλος στο Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, η έγκριση της χρηματοδότησης των Φ.Δ. για ακόμη έναν χρόνο ζητήθηκε «προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη με την οποία θα προσδιοριστούν οι προδιαγραφές καθώς και τα γεωγραφικά κριτήρια για το σύστημα διοίκησης των Προστατευόμενων Περιοχών.

»Παράλληλα, η παράταση ενός έτους θα χρησιμοποιηθεί για την ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης του νέου συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών».

Εντούτοις οι εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού δεν επαρκούν ως καθησυχαστικές, δεδομένου ότι οι προκάτοχοί του στη σημερινή κυβέρνηση είχαν δεσμευτεί από τον Αύγουστο του 2015 για την ενσωμάτωση στον υπό σύνταξη κρατικό προϋπολογισμό των αναγκών των Φ.Δ., την επανεξέταση του θεσμικού καθεστώτος τους και την αναβάθμισή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την ουσιαστική άσκηση μιας δημόσιας περιβαλλοντικής πολιτικής. Ενάμιση χρόνο μετά, τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου