28 Φεβρουαρίου 2017

Γ. Σταθάκης: Να μη συνυπολογιστούν στο χρέος οι δαπάνες για «καθαρή» ενέργεια»



«Δεν θα πρέπει να συνυπολογίζονται στο χρέος και στο έλλειμμα του προϋπολογισμού οι δημόσιες δαπάνες για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων».

Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πραγματοποιήθηκε χθες, με θέμα το νομοθετικό πακέτο «καθαρής» ενέργειας, το οποίο ανταποκρίνεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΥΠΕΝ σημείωσε πως το πακέτο πρέπει να συνδέεται με τις ιδιαιτερότητες που έχει το ενεργειακό της μοντέλο της κάθε χώρας, τις δυνατότητες συγκρότησης περιφερειακών αγορών και το βαθμό εκπλήρωσης των ενεργειακών στόχων του 2020.

Υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω απεξάρτησης της οικονομίας από τον άνθρακα και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση της ενεργειακής εξοικονόμησης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των κρατών, με δεδομένη την ετερογένεια των ενεργειακών μιγμάτων ανά την Ευρώπη, έτσι ώστε «να πετύχουμε μία χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού πλαισίου και στο δικαίωμα των κρατών-μελών να καθορίζουν το ενεργειακό τους μείγμα».

Άλλωστε, ανέφερε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο νησιωτικός χαρακτήρας της Ελλάδας και να γίνει μια μελέτη για το πως θα ανταποκριθούν τα νησιωτικά συστήματα της χώρας στο πακέτο των στόχων, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να μην συνυπολογίζονται στο χρέος και στο έλλειμα του προϋπολογισμού οι δημόσιες δαπάνες για την επίτευξη των στόχων.

Να σημειωθεί, ότι σήμερα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές θα βρεθούν τα ενεργειακά ζητήματα. Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Σταθάκης σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου τόνισε πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς αφορά μεταξύ άλλων τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ και την επίτευξη των στόχων της λιανικής, εκτιμώντας πως θα φθάσουμε σε σημείο σύγκλισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου