02 Μαρτίου 2017

Επί τάπητος το πρόγραμμα για τις 100.000 θέσεις εργασίας - «Εφικτή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20/3»



Με εκπεφρασμένη τη βούληση -εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου αλλά και με την ταυτόσημη θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.

Με εκπεφρασμένη τη βούληση -εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου αλλά και με την ταυτόσημη θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας χθες σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Γιόζεφ Μουσκάτ, δήλωνε: «βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης του Μάρτη… σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε σκληρά, ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι 28 με ένα θέμα λιγότερο, με μία έγνοια -θα έλεγα- λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».

Ενώ, μερικές ώρες αργότερα, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τηλεόραση της Deutsche Welle ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν κατέθετε την εκτίμηση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία, «αυτή τη στιγμή ο καθένας (σ.σ. στη διαπραγμάτευση θεσμών και Ελλάδας) θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τις θέσεις του και τότε θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό».

Στην κορυφή της σημερινής ατζέντας των διαπραγματεύσεων, ένα θέμα κατ' εξοχήν κοινωνικό, που αναμένεται να δώσει, με την εφαρμογή του, σημαντική «ανάσα» στους πολίτες, και δη τους ασθενέστερους. Σε συνέχεια, έτσι, των ανακοινώσεων στο τελευταίο Eurogroup, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το πρόγραμμα απασχόλησης που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας, ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συναντήσεις της Τετάρτης

Μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων για τα μέτρα-αντίμετρα που θα νομοθετηθούν, υπήρξε κατά στη συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την Τετάρτη, ενώ σήμερα, Πέμπτη, στο τραπέζι θα τεθούν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και τα εργασιακά. Κυβερνητικός παράγοντας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, δήλωσε ότι οι θεσμοί θεωρούν πως μερικά από αυτά είναι σε «πολύ καλό δρόμο», σε μερικά χρειάζονται κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ σε ορισμένα εκφράζουν διαφωνίες. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων.

Ο ίδιος παράγοντας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018- 2019, λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει στην έκθεση που δημοσιοποίησε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του, τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά τον Νοέμβριο (σ.σ. π.χ. υπεραπόδοση εσόδων). Τα νέα στοιχεία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο και θα επανέλθουν σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.


Η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αντικείμενο, κυρίως, τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι, όπως σημείωσε ο ίδιος, έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο εφέτος, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί.

Την Τρίτη, στη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα με γνώση των διαπραγματεύσεων, ως σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις συζητήθηκε το ύψος του 2% του ΑΕΠ. Άρα, κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό μπορεί να μειωθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα».

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο το νέο υπερταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις και ο υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. Το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής (ΝΟΜΕ κ.λπ.). Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.

Οι «ημερομηνίες - σταθμοί» για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τις καταγράφει η ΕΡΤ:

9 Μαρτίου -> Συνεδρίαση ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

20 Μαρτίου -> Eurogroup

(επόμενες συνεδριάσεις 7 Απριλίου – 22 Μαΐου – 15 Ιουνίου)

 21-23 Απριλίου -> Εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ

 23 Απριλίου -> Εκλογές στη Γαλλία / 7 Μαΐου (β’ γύρος)

 27 Απριλίου -> Απόφαση ΕΚΤ για την ένταξη στο QE

 Ιούλιος -> Καταβολή δόσης 7 δισ. στους δανειστές

 24 Σεπτεμβρίου -> Εκλογές στη Γερμανία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου