05 Μαρτίου 2017

Π. Παυλόπουλος: «Είμαστε ανυποχώρητοι στη συνθήκη της Λωζάνης…»


“Σε αυτόν τον τόπο, που είναι πραγματικά σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο πρέπει να καλλιεργήσουμε τον διάλογο των λαών, για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη”, τόνισε σήμερα από τη Νέα Ορεστιάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της πόλης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις “μεγάλες προκλήσεις των ταραγμένων καιρών μας”, σημειώνοντας ότι αυτές συνίστανται “στο πώς μπορούμε να βάλουμε από κοινού τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και όχι στο πώς μπορείς να διεκδικήσεις από τον άλλο πράγματα που δε σου ανήκουν”. Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους γειτονικούς λαούς και κυρίως προς την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι “εμείς οι Έλληνες είμαστε εδώ και επιδιώκουμε τη φιλία και την χωρίς καμία ιδιοτέλεια καλή γειτονία, δηλώνουμε όμως και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, και ως τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, υπερασπιζόμαστε επίσης τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και της Ευρώπης, και σε αυτό είμαστε ανυποχώρητοι”. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επαναλάβει ότι “βάση της ειρήνης και της φιλίας με την Τουρκία είναι το σύνολο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και κατά κύριο λόγο η συνθήκη της Λωζάνης, στην εφαρμογή της οποίας παραμένουμε πάντοτε ανυποχώρητοι και αυτό οφείλει να το καταλάβει και η γείτονα”.

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στους κατοίκους της ακριτικής Νέας Ορεστιάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: “Σας ταιριάζει αυτό που έχει γράψει ο Θουκυδίδης και εσείς το κάνετε πράξη: “…ἄνδρες γὰρ πόλις, καὶ οὐ τείχη οὐδὲ νῆες ἀνδρῶν κεναί», δηλαδή, “η δύναμη της πόλης είναι οι άνδρες της και όχι τα τείχη ούτε τα άδεια πλοία”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου