22 Μαρτίου 2017

Εκτεταμένες οι ζημιές στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο



Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα, ενώ υπάρχει κίνδυνος καταρρευσης του μεταλλικού στέγασττου. Στο Διδυμότειχο μετέβη η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, καθώς και εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, προσθέτοντας ότι στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέδραμαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο του Διδυμοτείχου, με τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα να έχει μεταβεί στο σημείο από τις πρώτες στιγμές εκδήλωσης της πυρκαγιάς.
Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημίας, ωστόσο είναι εμφανές πως είναι ολοσχερής η καταστροφή της ξύλινης στέγης, η οποία τελούσε υπό κατάρρευση και η ανακατασκευή της ήταν προτεραιότητα στις υπό εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης του μνημείου. Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του πέτρινου κτιρίου δεν είναι ακόμη εφικτή η είσοδος, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών από την πυρκαγιά.
Στο Διδυμότειχο μετέβη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αλλά και εκπρόσωπος της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την καταστροφή του μοναδικού τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, του σημαντικότερου ισλαμικού μνημείου της Ευρώπης που αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420 και ζητούν την άμεση αποκατάστασή του, καθώς και την απόδοση των σχετικών ευθυνών.

Σημειώνεται πως η φυσική φθορά του τεμένους, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 1389 επί σουλτάνου Βαγιαζήτ Α’, με την πάροδο των ετών ήταν σημαντική με την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξύλινη στέγη του να τελεί υπό κατάρρευση, αφήνοντας το εσωτερικό του εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα.

Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε πρώτες ενέργειες προστασίας του μνημείου, ενώ το 2010 αποφασίστηκε η αναστήλωσή του, οι εργασίες της οποίας επρόκειτο να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου