16 Οκτωβρίου 2017

Και η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα στις Η.Π.Α



Υψηλά στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας. Πέραν του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τα ενεργειακά projects που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση προμήθειας φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός TAP και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB αλλά και το διασυνδεδεμένο με αυτό σχέδιο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, από τις ΗΠΑ εκφράζεται πρώτη φορά έπειτα από χρόνια και επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.

Σταθμός Αλεξανδρούπολης

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κινητικότητα που αναπτύχθηκε παραμονές του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ γύρω από το project της Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με την καθημερινή. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε τόσο η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την εταιρεία Gastrate (Oμιλος Κοπελούζου) που αναπτύσσει το σχέδιο κατασκευής τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, όσο και η απόφαση της ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG για τη διετία 2018 – 2020. Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι αναζητούν νέες αγορές για τη διοχέτευση της παραγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas ) και σύμφωνα με πληροφορίες δύο αμερικανικές εταιρείες, η Tellurian Energy και η Cheniere, βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο με τη ΔΕΠΑ όσο και την Gastrate.

Η Cheniere είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αμερικανικού LNG με εξαγωγές μέχρι σήμερα πάνω από 10 φορτία 10 δισ. κ.μ. αερίου σε 20 χώρες ανά την υφήλιο, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Μάλτα. Η εταιρεία έχει δείξει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για τη χρήση του τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης όπως και της Ρεβυθούσας και –σύμφωνα με πληροφορίες– αναμένεται να πάρει μέρος στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ για πρόσθετες ποσότητες LNG. H δεύτερη εταιρεία, Tellurian Energy, φέρεται επίσης να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό που αναμένεται να διενεργήσει η ΔΕΠΑ αλλά και τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης, εξετάζοντας τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade. Η Tellurian Energy δημιουργήθηκε από το πρώην στέλεχος της Cheniere κ. Charif Souki, που στην προηγούμενη θητεία του είχε διαπραγματευθεί την είσοδο της Cheniere στο project της Αλεξανδρούπολης.

Πέραν του φυσικού αερίου, η ελληνική αγορά φέρεται να είναι έτοιμη να υποδεχθεί και τις πρώτες ποσότητες αμερικανικού shale oil. Tα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις με traders για να εισαγάγουν πρώτη φορά σχιστολιθικό αμερικανικό αργό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στα ΕΛΠΕ από την ολλανδική Trafigura, η οποία εμπορεύεται πετρέλαιο από το τερματικό Corpus Cristi στο Τέξας, η οποία και εξετάζεται από την διοίκηση του Ομίλου.

Το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον φέρεται να επεκτείνεται και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου