Σε πρώτο πλάνο περνά ο σχεδιασμός για την κοινωνική πολιτική - Υγεία, κοινωνική
αλληλεγγύη, απασχόληση και Κοινωνική Οικονομία
και Παιδεία οι τέσσερις βασικοί άξονες
Τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό αντικατοπτρίζουν έναν προβληματισμό που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην κυβέρνηση για την ανάγκη να περάσουν ψηλότερα στην πολιτική ατζέντα τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους.
Μολονότι η οικονομική ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας παραμένει το κύριο ζητούμενο της άσκησης διακυβέρνησης, η κυβέρνηση δεν παύει να έχει φιλόδοξα σχέδια στον τομέα του κοινωνικού κράτους, πολλά από τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται. Όπως συνηθίζει να αναφέρει συχνά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, “Δεν μπορούμε να εννοήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη χωρίς την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους”, αν και σε καμία περίπτωση δεν παύει να ισχύει και το αντίστροφο.
Οικοδόμηση με βάση τρεις αρχές
Στόχος-όραμα της κυβέρνησης και του ΚΥΣΚΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής) είναι ένα “Νέο κοινωνικό κράτος παντού, για όλους, για σήμερα και αύριο”. Αυτό που περιγράφει είναι ένα κοινωνικό κράτος με τα εξής τρία γενικά χαρακτηριστικά:
1) Καθολική προσβασιμότητα, χωρίς αποκλεισμούς (π.χ. ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων).
2) Διάρθρωση με έμφαση στην τοπικότητα και την περιφερειακότητα, δηλαδή λειτουργία με βάση τοπικές και περιφερειακές δομές, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλύτερα από το κεντρικά ελεγχόμενο κράτος τις ανάγκες της κάθε κοινωνίας και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες αποκεντρωμένα, δηλαδή εκεί που τις χρειάζονται οι πολίτες (π.χ. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, “ΚΕΠ φτωχών”).
3) Επανασχεδιασμός που να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της πολύχρονης κρίσης και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Οι τέσσερις κύριοι τομείς μεταρρυθμίσεων
Ως η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έχει τεθεί η ανάταση του συστήματος Υγείας. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη Σαντορίνη προχθές πέντε δράσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα: Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ, αύξηση του προϋπολογισμού, δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων, 3.500 προσλήψεις, σύγκρουση με τα κυκλώματα στον τομέα των προμηθειών.
Επιπλέον, έδωσε τον κύριο στόχο για τα επόμενα χρόνια, που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, τα οποία δέχονται όλο το βάρος και έχουν επί της ουσίας καταρρεύσει.
Εξέχουσα θέση, από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., κατέχει ο τομέας της κοινωνικής πρόνοιας και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για το επόμενο διάστημα έχουν τεθεί ως προτεραιότητα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες οι αιτήσεις σε 30 δήμους, ενώ έως την 1η/1/2017 πρέπει να έχει καθολική εφαρμογή) και η αντιμετώπιση της αστεγίας.
Σημαντικός τομέας της κοινωνικής πολιτικής, που συμπλέκεται με το ζήτημα της οικονομίας, είναι αυτός της καταπολέμησης της ανεργίας και της ενθάρρυνσης της Κοινωνικής Οικονομίας, με δράσεις όπως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, που θα απορροφήσει 42.000 ανέργους.
Τέλος, ειδική θέση κατέχει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η Παιδεία, στην οποία το επόμενο διάστημα εκκρεμεί σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την έρευνα, την καινοτομία και τα μεταπτυχιακά. Επίσης, στόχος για την επόμενη σχολική χρονιά είναι να ξεκινήσει χωρίς καμία έλλειψη σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ μεσοπρόθεσμο στοίχημα είναι αύξηση της χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους και οι μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου