Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Αλεξανδρούπολη:N.Γκαρά «δεν κατανοώ τις αντιδράσεις για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.Είμαστε σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή»«Δεν κατανοώ τις αντιδράσεις τις τοπικής κοινωνίας αλλά και του Δήμου Αλεξανδρούπολης,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ κ. Νατάσσα Γκαρά με αφορμή τον προτεινόμενο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος ο οποίος δεσμεύει ολόκληρη σχεδόν τη θαλάσσια περιοχή της Περιφέρειάς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 ,» και τόνισε : «από την πρώτη στιγμή υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραϊανούπολης κ. Φαλέκα , συζητάμε το θέμα και συμφωνήσαμε μάλιστα και στην διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για να καταθέσουμε τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς, αλλά και τεκμηριωμένα στοιχεία για την συγκεκριμένη υπόθεση.»

«Δεν είναι κάποιο νομοσχέδιο, υπάρχει η οδηγία από την Ε.Ε που δόθηκε σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα να καθορίσουν θαλάσσιες περιοχές που μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο Natura,»διευκρίνισε η κ. Γκαρά .

«Ενώ έχουμε πολύ μεγάλο θαλάσσιο πλούτο, έχουμε πολύ λίγες περιοχές σε καθεστώς Natura και έτσι ζητήθηκε να επαναπροσδιορισθούν οι περιοχές,» είπε η κ. Γκαρά και πρόσθεσε: «οπου υπήρχαν έστω και ελάχιστα στοιχεία που μπορούσε να δικαιολογήσει η να αιτιολογήσει μια περιοχή που μπορεί πιθανόν να μπεί στο καθεστώς Natura,βγήκε σε διαβούλευση,» ενώ υποστήριξε πως «δεν ήταν υποχρέωση να βγει σε διαβούλευση ,όμως το υπουργείο επέλεξε να ανοίξει τον διάλογο, προφανώς για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενταχθούν και σε καθεστώς Natura οι συγκεκριμένες περιοχές που προτείνονται.»

«Έχουμε καταθέσει και εμείς τον προβληματισμό μας και την ένσταση μας γιατί η αιτιολόγηση κυρίως είναι ότι, έχει εμφανιστεί ένα είδος φώκιας, ενώ εμείς έχουμε πει από την εμπειρία μας και από όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία που υπάρχουν ότι, δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο τέτοιο φαινόμενο και δεν αιτιολογείται μια τέτοια περιοχή να ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς,» είπε η κ. Γκαρά και τόνισε χαρακτηριστικά πως « μια περιοχή Natura δεν σημαίνει ότι απαγορεύει οποιαδήποτε επαγγελματική η εμπορική δραστηριότητα. Δεν επηρεάζονται οι δράσεις του λιμανιού, ούτε οι επαγγελματικές η τουριστικές δράσεις, διότι υπάρχουν βαθμίδες στις περιοχές Νatura.»

Η ίδια εκτίμησε πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να ενταχθεί σε καθεστώς Νatura ,ενώ τόνισε πως δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα που έχει βγάλει το υπουργείο σε διαβούλευση, προκειμένου να είναι ισχυρό ένα επιχείρημα για να ενταχθεί η συγκεκριμένη περιοχή σε καθεστώς Νatura.

Τέλος κάλεσε τους αρμόδιους φορείς την οικολογική εταιρεία και τους επιστημονικούς φορείς οι οποίοι μπορούν να τεκμηριώσουν και να δώσουν επακριβή στοιχεία για την περιοχή και για την διαδικασία που υπάρχει, να συμμετάσχουν στην διαβούλευση του υπουργείου, στην φόρμα που υπάρχει ηλεκτρονικά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου