17 Ιανουαρίου 2018

Διπλωματικός «πυρετός» για το Σκοπιανό – Κρίσιμη συνάντηση στη Νέα Υόρκη



Την κατάθεση νέας πρότασης προς την Αθήνα και τα Σκόπια, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, σε μια νέα συγκυρία, προανήγγειλε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών, στη Νέα Υόρκη.


Ρεαλισμό ζητά ο κ. Νίμιτς, επισημαίνοντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οπότε ο όρος “Μακεδονία” περιλαμβάνεται στο όνομα».

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μπορεί να βρεθεί λύση «που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα». Μάλιστα, σημείωσε πως «αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι υπάρχει παράθυρο για λύση, τονίζοντας πάντως ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να εγκαταλείψει με σαφή τρόπο αλυτρωτικές θέσεις.

Στα Σκόπια, εξ άλλου, αναμένεται το βράδυ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αύριο θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της χώρας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου