15 Φεβρουαρίου 2018

Μνημόνιο συνεργασίας Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης-Τεχνικού Επιμελητηρίου



Το πλαίσιο, τη φιλοσοφία, τη δυναμική και τις προοπτικές του μνημονίου συνεργασίας, που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Οργανισμού  Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) και του περιφερειακού τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Δούκας. 

«Ο Ο.Λ.Α. υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα  για το 2018, που περιλαμβάνει διαγωνιστικές διαδικασίες  για τις υποπαραχωρήσεις λιμενικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, προμήθειες νέου εξοπλισμού, νέες κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την  ανάδειξη του λιμένα σ' ένα εργαλείο ανάπτυξης με την προσέλκυση νέων φορτίων, τη συμβολή στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού κ.ά.», σημείωσε ο κ. Δούκας.

Αναφορικά με το  ΤΕΕ, είπε ότι «είναι  θεσμικά ο σύμβουλος του κράτους, της Πολιτείας, των αυτοδιοικητικών θεσμών, έχει κι ένα δυναμικό το οποίο μπορεί να στηρίξει πρωτοβουλίες τις οποίες όλοι θέλουμε να πετύχουμε, αλλά μας λείπουν τα εργαλεία τα οποία έχει το επιμελητήριο». 

Υπογράμμισε ότι η εν λόγω συνεργασία τυγχάνει της καθολικής αποδοχής του συνόλου των μηχανικών μελών του επιμελητηρίου, έχει τη συνολική στήριξη του  Ο.Λ.Α.  και του υπουργείου Ναυτιλίας και ως εκ τούτου «αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δραστηριότητες και έργα, θα στηριχτεί αποκλειστικά από το ΤΕΕ, με τους θεσμούς, τις δυνατότητες που έχει και στα κομμάτια που του αναλογούν».

Διευκρίνισε πως η σελίδα που ανοίγει σήμερα είναι μία αέναη προσπάθεια «που δεν σταματάει στο τέλος του 2018?Φιλοδοξούμε μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, όπως είναι ο δήμος Αλεξανδρούπολης και η ΠΑΜΘ, να έχουμε μία τέτοια συνέχεια που επιτέλους θα δώσει καρπούς, γιατί όλοι έχουμε κουραστεί να μένουμε μόνο σε αοριστολογίες ή υποσχεσεολογίες». 

Απαντώντας σε σχετική με το πλαίσιο συνεργασίας, ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δούκας  εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία και αξιοποίηση των μηχανικών της περιοχής, των ομάδων εργασίας του ΤΕΕ, θα συμβάλει τα μέγιστα στην εκπόνηση ενός αξιόπιστου μελετητικά έργου. «Έργα που φιλοδοξούμε ότι θα ναι άρτια και τεχνικά και δεν θα υπάρχουν σκιές, γιατί όλα γίνονται στο φως της ημέρας. Γίνονται με συνεργασίες μεταξύ θεσμών και είναι πολύ σημαντική μια τέτοια διαδικασία».

«?Οφείλουμε να πάρουμε ό,τι δυναμικό, ό,τι δυνατότητες έχει το ΤΕΕ Θράκης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», κατέληξε ο κ. Δούκας, συμπληρώνοντας πως αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος των θεσμών: η υποστήριξη των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο κ. Λουρίκας, ευχαριστώντας τον κ. Δούκα για τη δυνατότητα που δίνει στο ΤΕΕ να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς, επεσήμανε πως «αυτή η προσπάθεια δεν είναι για εμάς μια απλή συνεργασία». Εκτίμησε πως «για όλο τον κόσμο της περιοχής θα πρέπει να είναι το πρώτο εγχείρημα, συνδιαχείρισης τοπικών πραγμάτων».

«Για εμάς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ο πνεύμονας της περιοχής, όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία που έχει και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που ο ΟΛΑ ήρθε σε συνεννόηση για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινή προσπάθεια. Πρέπει ν' αναπτυχθεί το λιμάνι και κοινή πεποίθηση είναι ότι υπάρχουν επιστήμονες στην περιοχή που μπορεί να καλύψουν αυτή την αναγκαιότητα», δήλωσε ο κ. Λουρίκας. Χαρακτήρισε επίσης την επικείμενη συνεργασία ως «το μεγάλο στοίχημα για όλες τις πλευρές και ιδίως για τον τόπο - πρωτόγνωρη και για εμάς και για τον Ο.Λ.Α.», αναφέροντας  πως τις αρχικές σκέψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η συνεργασία αυτή, διαδέχθηκε η πεποίθηση ότι «πολλές φορές το άγνωστο και το ωραίο είναι που σου δίνει αυτή τη διάθεση και την ορμή για να βοηθήσεις και να πεις ότι αξίζει να το δούμε, να το παλέψουμε για τον τόπο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου