19 Ιουλίου 2016

Λύση για το χρέος πριν τα Χριστούγεννα, μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακή ατζέντα και... ΔΝΤ


Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, υπογράμμισαν Αλέξης Τσίπρας και Πιερ Μοσκοβισί, σε συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεγαλύτερη ελευθερία για την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που θέλει να φέρει, ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το χρέος πριν τα Χριστούγεννα. 

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί «την ανάγκη, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα του για αποκατάσταση της σταθερότητας στην Τουρκία, «Από την αρχή υποστηρίξαμε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία» τόνισε, σημειώνοντας ότι «όταν το σπίτι του γείτονα παίρνει φωτιά είναι λογικό να ανησυχεί κανείς» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μεγαλύτερη ελευθερία για την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που θέλει να φέρει, ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ΥΠΟΙΚ και ο Πιερ Μοσκοβισί συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση για το χρέος πριν τα Χριστούγεννα, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη να περάσει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή ατζέντα.


Ότι έγιναν σφάλματα στα ελληνικά προγράμματα τόσο από τους εταίρους όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις παραδέχθηκε από τη Βουλή ο επίτροπος Οικονομικών, ενώ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Π. Μοσκοβισί: Είμαστε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους

«Δεν μιλάμε πια για Grexit, μιλάμε για επιτυχία. Είμαστε κοντά στην κυβέρνηση και τον λαό για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», διεμήνυσε σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ πρόσθεσε πως «είναι ώρα για σταθερότητα, για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επενδύσεις».

Είπε πως για τον ίδιο προσωπικά «Ήταν σημαντικό να έρθω στην Ελλάδα μετά από έναν χρόνο». Προειδοποίησε πως «Βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα, υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Τώρα είναι η ώρα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και για επενδύσεις» ενώ επανέλαβε τη θέση της επιτροπής λέγοντας πως «η Κομισιόν πάντα πίστευε ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου