03 Ιουλίου 2016

N. Βούτσης: Τώρα θα φανεί αν κάποιοι εμμένουν στον δικομματισμό



Για να ακούσετε τη συνέντευξη πατήστε ΕΔΩ


Μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης είπε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί κατά πόσο ενδεδειγμένο όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 3% ή το 2,5%.

«Είχαμε πει ότι μετά την αξιολόγηση θα ‘άνοιγε’ το θέμα»

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε αρχικά για τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν εναντίον της κυβέρνησης, ότι με την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο επιθυμεί να αλλάξει την «πολιτική ατζέντα», ώστε να προταχθούν θεσμικά ζητήματα και να τεθούν σε δεύτερη μοίρα τα οικονομικά – κοινωνικά. Απάντησε ότι η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει εγκαίρως πως, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα έθετε επί τάπητος θεσμικά ζητήματα, ανάμεσά τους κι αυτό του εκλογικού νόμου. Κατά συνέπεια «δεν έχει να κάνει με τίποτε το συγκυριακό» αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία, πρόσθεσε.
TPP player

Ερωτηθείς σχετικά με την «εξ αριστερών» κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, κριτική η οποία εστιάζεται στο επιχείρημα ότι η διατήρηση ποσοστιαίας προϋπόθεσης για εκπροσώπηση ενός κόμματος στη Βουλή νοθεύει την αναλογική και αντιστρατεύεται πάγιες θέσεις της Αριστεράς, ο κ. Βούτσης έκανε τρεις επισημάνσεις.

Πρώτη: Πως όταν η Αριστερά έθετε ζήτημα γνήσιας εκπροσώπησης της λαϊκής βούλησης, στη Βουλή υπήρχαν «τρία κόμματα και όχι οκτώ». Δεύτερη: Ότι έχουν τη δυνατότητα οι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί, αντί να αναπαράγουν μοντέλα προσωπικών και προσωποπαγών κομμάτων, να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ που συνένωσε διαφορετικές κινήσεις. Τρίτη: Ότι αποτέλεσε και στον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο σκέψης και προβληματισμού κατά πόσο το όριο για την είσοδο στη Βουλή θα μπορούσε και θα έπρεπε να καθοριστεί στο 2,5% αντί του 3%.

«Ο Σαμαράς κυβέρνησε με διαφορά 2 μονάδων – Το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει αν θέλει αναλογική ή αναπαραγωγή δικομματισμού»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του «Ποταμιού», που χαρακτήρισε «θεσμικό έγκλημα» την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι είναι αδιανόητη- ειδικά για ένα τέτοιο θέμα- η πρόκληση όξυνσης που φθάνει μέχρι τις διχαστικές λογικές.

«Ο κ. Σαμαράς κυβέρνησε έχοντας διαφορά δυο μονάδων και κάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς κυβερνάμε έχοντας διαφορά 7,4 μονάδων» τόνισε ο κ. Βούτσης, σε μια αποστροφή του, σχολιάζοντας την πολεμική της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε δε πως τώρα θα φανεί αν επιθυμούν την αναλογική κόμματα που  έχουν ταχθεί υπέρ της.   

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (μπόνους έως 25 – 30 έδρες, εάν το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώσει ποσοστά από 42% και άνω), ο κ. Βούτσης ανέφερε πως μια τέτοια επιλογή θα καταστρατηγούσε την απλή αναλογική και θα επανέφερε τη «φιλοσοφία» του δικομματισμού.

«Όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα έχουμε ζήσει», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. «Θα λένε στον κόσμο ‘ψήφισέ με για να πιάσω το 42% και να κυβερνηθεί η χώρα’» κι έτσι ο κόσμος θα πιέζεται να νοθεύσει τα κριτήριά του. Ή θα έχουμε λογικές δικομματισμού ή θα αναπτύξουμε κουλτούρα συνεργασίας σχολίασε ο κ. Βούτσης ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν διαφέρει από εκείνη, την οποία είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις αρχές Ιουνίου του παρελθόντος έτους.

Ήλθε η ώρα να δείξουν όλοι τι πραγματικά θέλουν, κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου