10 Δεκεμβρίου 2016

Χαιρετισμός του Δ. Ρίζου στην Εκδήλωση για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Έβρου, από το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ)-Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, ομιλία με θέμα «Βία κατά των Γυναικών: Ένα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία».
Στα πλαίσια της εκδήλωσης μίλησαν η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κωνσταντίνα Κούνεβα, η κα Δήμητρα Μιχαλοπούλου, Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, η κα Παναγιώτα Παρδαλίδου-Δουλάμη, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης και ο Δημήτρης Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή που απέστειλε και ο Βουλευτής τού Νομού κος Δημήτρης Ρίζος ο οποίος λόγω υποχρεώσεων στο Εθνικό Κοινοβούλιο, εν όψη ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμό τού 2017, δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός τού κ Δημήτρη Ρϊζου:
  
"Αλεξανδρούπολη, 9 Δεκεμβρίου 2016

Κυρίες και κύριοι,

«Σπάστε τη Σιωπή. Πείτε όχι στη βία κατά των γυναικών».
Με το σύνθημα αυτό της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την εξάλειψη της βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών θα ήθελα να χαιρετίσω από την πλευρά μου την σημερινή εκδήλωση στην πόλη μας που διοργανώνει το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Παράρτημα Αλεξανδρούπολης της Ένωση Γυναικών Ελλάδας.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που αναλάβατε. Τιμά την πόλη μας και τους πολίτες της.
Οι υποχρεώσεις μου, δυστυχώς, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, εν όψη της ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ κοντά σας. Είμαι βέβαιος ότι οι ομιλίες των εξαιρετικών προσκεκλημένων σας θα φωτίσουν αυτό το ιδιαίτερο κοινωνικό πρόβλημα.
Η βία κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της πλήττει βάναυσα τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών που την υφίστανται. Πλήττει όμως βάναυσα και τα θεμέλια της ίδιας της κοινωνίας καθώς η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει οικονομική τάξη, φυλή, .εθνικότητας, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό, γλώσσας, πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Σε περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την απώλεια θέσεων απασχόλησης σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι άνδρες και είναι και αυτό μια μορφή βίας.
Σε μια εποχή, επίσης, όπως η σημερινή, όπου το προσφυγικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα έντονο, η ανάγκη προστασίας των γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες είναι επιτακτική και η συνδρομή όλων μας ανεξαιρέτως είναι απαραίτητη τόσο για την ευαισθητοποίηση επί του προβλήματος όσο και για την αντιμετώπισή του .
Η κοινωνία μας πλέον δεν σιωπά απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα.
Η εξάλειψη όμως του φαινόμενου περνά μέσα από την ατομική και κυρίως τη συλλογική δράση και συνείδηση. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι ένα σημαντικό βήμα και ποιο το καλύτερο πεδίο δράσης από το σχολείο. Στο σχολείο εκκολάπτονται συνειδήσεις, σε αυτό πρέπει αρχικά να διδάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παιδιά μας.
Το επόμενο αποφασιστικό βήμα για την εξάλειψη του φαινομένου είναι να διασφαλίσουμε την προστασία και την υποστήριξη μας στα θύματα τής όποιας κακοποίησης ώστε να νιώθουν ασφαλείς να σπάσουν τη σιωπή τους. Το αίσθημα ασφάλειας σπάει την σιωπή. Και η γραμμή SOS 15900 είναι μια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με ένα φορέα καταπολέμησης και αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.
Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου είναι επίσης απαραίτητη η ενίσχυση της νομοθεσίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου, μεταξύ των οποίων είναι και η υιοθέτηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η εφαρμογή της Οδηγίας για τα Δικαιώματα των Θυμάτων, κατεύθυνση προς την οποία η συμβολή της ευρωβουλευτού μας κυρίας Κούνεβα είναι καθοριστική.
Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τους διοργανωτές τής εκδήλωσης και να ευχηθώ από την πλευρά μου το 2017 να είναι το έτος της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
«Σπάστε τη Σιωπή. Πείτε όχι στη βία κατά των γυναικών».

Σας ευχαριστώ
Δημήτρης Ρίζος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου