Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανέναν, επιστρέφουμε στον ελληνικό λαό τους κόπους του (βίντεο)Διήμερη περιοδεία στην ανατολική Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και αύριο Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας - Απόψε το βράδυ μίλησε στο ξενοδοχείο του Ηρακλείου «Ατλαντίς»


Την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού στα θύματα, στις οικογένειες και στους οικείους των χθεσινών τρομοκρατικών ενεργειών καθώς επίσης και την αμέριστη συμπαράσταση στον γερμανικό, ρωσικό και τουρκικό λαό, αλλά και σε όλους τους λαούς του κόσμου που υποφέρουν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία ως «το ελάχιστο που οφείλουμε αυτήν την στιγμή» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις στήριξης δεν αρκούν καθώς απαιτείται ταυτόχρονα αναστοχασμός, και πολιτική δράση διότι «από τις δικές μας αποφάσεις εξαρτάται αν ο κόσμος θα βαδίσει προς τα εμπρός ή, αν θα οπισθοχωρήσει σε ένα καθεστώς γενικευμένης βίας και μισαλλοδοξίας».

Ο κεντρικός μας στόχος είναι να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της. 1/2 pic.twitter.com/hJU2JohtyS

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 20, 2016
«Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την σημασία του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι πεδίο ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση με το 25% σχεδόν του ΑΕΠ κατεστραμμένο το διάστημα 2010 - 2014, το κοινωνικό κράτος σχεδόν ισοπεδωμένο και την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα.

«Ας το θυμόμαστε, γιατί σήμερα υλοποιούμε μια πολιτική διεξόδου. Την ώρα που οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αυτοί που υπέγραφαν λευκά χαρτιά, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας χαρακτηρίζουν ανάλγητους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια δύσκολη αλλά υλοποιήσιμη συμφωνία της οποίας το τέλος είναι το αργότερο στα μέσα του 2018" και πρόσθεσε "από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα."

Αποστέλλοντας, όπως είπε, "ένα μήνυμα και έξω από την χώρα και μέσα σε αυτήν", ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυριαρχία της χώρας θα αποκατασταθεί μέσω της υλοποίησης ενός οδικού χάρτη που περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος "τα οποία αποτελούν υποχρέωση των εταίρων μας", την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την έξοδο στις αγορές το 2017.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στην οικονομία, "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις", αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας, πλέον των 4 μονάδων, από το 2015, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα παραμένει τεράστιο.

"Στόχος μας είναι το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, η αναγεννημένη ελληνική Δημοκρατία να είναι μια κανονική χώρα", ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, οριοθετώντας ως έναν από τους δείκτες κανονικότητας, η ανεργία να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα μέτρα αναδιανομής, είπε, επίσης χαρακτηριστικά, ότι "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, δεν ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης."

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ένα καλό νέο το οποίο είναι πως στις 22 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί το μέτρο αναδιανομής που αφορά στις συντάξεις για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ και αφορά 1.600.000 συνταξιούχους και ένα κακό νέο που είναι πως "ο σύντεκνος σας, ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί με αυτό."

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ "διαφώνησε εκ των υστέρων και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση ενός μέρους των δανειστών" και πρόσθεσε ότι "όταν φτερνίζονται οι ακραίοι εκ των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα."

Σε ό,τι αφορά την στάση μιας "σημαντικής πτέρυγας των δανειστών λόγω του ειδικού βάρους των χωρών που εκπροσωπούν", ο κ. Τσίπρας είπε ότι "δεν μας κάνει κανένας χάρη, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον μόχθο του ελληνικού λαού και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, και για τις διάφορες λίστες που πρέπει να εξεταστούν ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν.""Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας υποδείξει πως θα διανέμουμε τα ποσά που πλεονάζουν από τους κόπους του ελληνικού λαού" είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες κάποιων εταίρων, αλλά λέμε ότι δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα."

"Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφ όσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν" τόνισε, προσθέτοντας "απαιτούμε την εφαρμογή της συμφωνίας από τους εταίρους."

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πέραν αυτών των δυνάμεων, υπήρξαν από την άλλη και δυνάμεις καθώς και θεσμικοί παράγοντες που στήριξαν ανοιχτά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και υπερασπίστηκαν "το δικαίωμά μας να πάρουμε μέτρα κοινωνικής συνοχής."

Αναφέρθηκε στην Σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι "οι φωνές για αλλαγή δυναμώνουν, χάρη και στην δική μας στάση και τις δικές μας πρωτοβουλίες και μαζί δυναμώνει και η δική μας διαπραγματευτική θέση."

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα "είναι η στιγμή να ανοίξουμε όλοι μαζί τον δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη, για την ιστορική στροφή σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής."

"Η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς που συνιστά τον υπ' αριθμό ένα κίνδυνο για την συνοχή της Ευρώπης είναι η συμπαράταξη, η συνύπαρξη και η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και πως η Ελλάδα έχει πραγματικούς και ειλικρινείς συμμάχους και πραγματικές δυνατότητες για καθαρή και αποτελεσματική διέξοδο, , αρκεί να τηρηθεί ο οδικός χάρτης που περιέγραψε.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται την διαπραγμάτευση, "όπως δεν την φοβηθήκαμε ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ απευθυνόμενος στους εταίρους είπε "ελάτε να συνεννοηθούμε, αλλά μην ζητάτε πράγματα που ξέρετε πως δεν γίνονται, από μια οικονομία που κουβαλάει τα δικά σας λάθη και την πρόθυμη αποδοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων."

Επισήμανε ότι "δεν πρέπει να αναζωπυρώσουν οι δανειστές μας τεχνητά την ελληνική κρίση. Ειδικά σήμερα. Σε μια περίοδο γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα εκτός από την οικονομική κρίση έχει να αντιμετωπίσει μόνη της σχεδόν και την προσφυγική κρίση. Όπου ο ελληνικός λαός, άνοιξε δρόμους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, κόντρα στις φωνές τους ακροδεξιού λαϊκισμού, του απομονωτισμού και των τοίχων που διαλύουν το κοινά ευρωπαϊκά σύνορα."

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια άλλη πτυχή της κατάστασης που παρέλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτή "δεν ήταν προβληματική μόνο λόγω των καταστροφικών συνεπειών της λιτότητας αλλά και λόγω της πλήρους διάβρωσης της από την διαπλοκή και την διαφθορά."

Αναφέρθηκε στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι εξαιτίας της προσπάθειας τακτοποίησης του τοπίου "σήμερα καταλαβαίνουμε το μίσος που έδειξαν ορισμένα ΜΜΕ", προσθέτοντας ότι΄διεξήχθη ένας άρτιος διαγωνισμός για την αποκατάσταση της νομιμότητας και ότι "υπήρξε και μια απόφαση του ΣτΕ, την σεβόμαστε, αλλά ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του."

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ύπαρξη μιας κατάστασης, όπου δίδονταν τραπεζικά δάνεια σε επιχειρήσεις "φούσκες" που τώρα "σκάνε, παρασύροντας τους εργαζόμενους σε περιπέτειες", προσθέτοντας "είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους."

"Σε αυτούς που ονειρεύονται την παλινόρθωση του παρακράτους της διαφθοράς και της διαπλοκής, λέμε ανοιχτά το εξής: Το καθεστώς αυτό, εξ αιτίας του οποίου βρεθήκαμε στη δίνη της οικονομικής κρίσης, είναι πια στην χώρα αυτή οριστικό παρελθόν. Αυτή η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να εδραιώσει καθεστώς πλήρους διαφάνειας σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αυτού του τόπου. Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτό το θέμα. Στον τόπο θα μπει τάξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.Αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να δώσουν μια νέα ώθηση στην Κρήτη με έμφαση τον ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, τα οδικά έργα αλλά και τα έργα αγροτικής ανάπτυξης και αξιοποίησης όπως και το θέμα της κρητικής διατροφής ανέπτυξε απόψε στην ομιλία του στο «Ατλαντίς» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

O πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εξειδίκευσε τις δεσμεύσεις που έδωσε για τα μεγάλα έργα της Κρήτης κατά τις επισκέψεις του στον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο αλλά και κατά την περιοδεία του στη Μεσαρά.

Για το θέμα της ανασυγκρότησης, είπε ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει ο πρωτογενής τομέας χαρακτηρίζοντας την Κρήτη πρωταθλήτρια.

Όπως είπε την φετινή χρονιά πάμε για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων στους αγρότες έχοντας πληρώσει ακόμα και εκκρεμότητες από το 2008.

Σε όλη την ελληνική ύπαιθρο θα δοθούν συνολικά για το 2016, περισσότερα από 3.5 δισ. ευρώ ανέφερε και πρόσθεσε πως το 2016, καταβλήθηκαν στην Κρήτη άμεσες ενισχύσεις 250 εκατ.

Ακόμη είπε ότι πληρώθηκε «η εξισωτική αποζημίωση 35 εκατ., εξοφλήθηκαν αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα 10 εκατ., ενώ δόθηκαν σε νέους γεωργούς και συνδεδεμένες ενισχύσεις 3,5 εκατ. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα καταβληθούν τουλάχιστον άλλα 245 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση".

Επίσης είπε ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, εκχωρούνται συνολικά 74,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 135 έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, προϋπολογισμού 270 εκατ. έχουν πληρωθεί τα 125 εκατ.

Η πληρωμή των υπολοίπων συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εξ άλλου αναφέρθηκε στην πρόσκληση εγκατάστασης νέων αγροτών με το συνολικό ποσόν είναι 241 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ και το ποσόν που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 23,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε στη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του LEADER, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκατ. ευρώ και στην Περιφέρεια Κρήτης θα κατανεμηθούν 35 εκατ.

Ακόμη μίλησε για μέτρα για τη βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ, τη μεταποίηση και άλλα μέτρα που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Κρήτη.

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε δεκάδες μελέτες και τεχνικά έργα που αφορούν την χρήση αρδευτικού νερού, με φράγματα, λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα προωθούνται για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην κρητική διατροφή. Τα πλεονεκτήματα, όπως είπε, κάνουν τα Κρητικά προϊόντα να διαφέρουν ποιοτικά και καθιστούν την κρητική διατροφή ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Το όραμα μας λοιπόν, είναι να ξεκόψουμε μια και καλή από την άναρχη κατάσταση και τις αντιφάσεις του παρελθόντος και να εδραιώσουμε έναν νέο παραγωγικό πρότυπο» ανέφερε και συνέχισε: «Προώθηση της Κρητικής διατροφής σημαίνει προώθηση των ντόπιων ποικιλιών και των παραδοσιακών καλλιεργειών, που είναι στενά δεμένες με τον Κρητικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση".

Σημείωσε επίσης ότι κεντρικός μας στόχος είναι να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της και να κρατήσουμε την Κρήτη σε πρωτοποριακή θέση στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού τονίζοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό ως εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα".

Όπως είπε στην δική μας αντίληψη, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι μια κλειστή δραστηριότητα, ξεκομμένη από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός σταθηκε στις υποδομές σημειώνοντας ότι μιλώντας φυσικά για τοπική ανάπτυξη, δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στις υποδομές.

«Το ζητούμενο για έναν τόπο δεν είναι μόνο η παραγωγή. Είναι και όλες εκείνες οι συνθήκες που διασφαλίζουν την μεταφορά των ανθρώπων και των προϊόντων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κεντρικό αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη την Κρήτη είναι ο Βόρειος Οδικός 'Αξονας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αφού υπενθύμισε τις περιπέτειες του έργου είπε ότι η κυβέρνηση αυτή δεσμεύτηκε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει.

Το έργο το χαρακτήρισε λειτουργικό, με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου, με λυμένο το τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Έργο, όπως υπογράμμισε ικανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο του νησιού.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι για το θέμα αυτό υπήρξε ειδική συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

«Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη».

Ακόμη τόνισε πως πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό το έργο, που αποτελεί ίσως την κορυφαία επένδυση υποδομής για την Κρήτη.

Ταυτόχρονα όπως συμπλήρωσε προχωρούν μελέτες και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενοι οδικού δικτύου του νησιού.

Παράλληλα επεσήμανε πως προχωράει ένα άλλο έργο υποδομής, ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

«Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί» είπε ο κ. Τσίπρας .

Αφού μίλησε για ένα έργο που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία, με αλλεπάλληλες αναβολές, καθυστερήσεις και μια συνεπαγόμενη δυσπιστία για το αν εντέλει θα γίνει διαβεβαίωσε πως η δημοπράτηση του έργου προχωρά κανονικά και σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα γρήγορα βήματα.

Επίσης τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αρμόδιους φορείς, εξετάζει τις δυνατότητες αναβάθμισης του υφιστάμενου αεροδρομίου, για το επόμενο διάστημα λειτουργίας του.

Εξ άλλου αναφέρθηκε στο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης λέγοντας πως είναι μια υπόθεση που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών του Ηρακλείου

Όπως είπε το έργο αυτό, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος του υπερώριμο για υλοποίηση, αξιολογείται ήδη, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στα ΕΣΠΑ, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων .

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ανάπλασή του και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία.

Εξ άλλου αναφέρθηκε και στα θέματα της υγείας λέγοντας πως για τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Βενιζέλειο, έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο.

«Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην κατάστρωση του Χάρτη Υγείας, με στόχο την επιστημονική καταγραφή των δεδομένων υγείας στην Κρήτη, έτσι ώστε ο προγραμματισμός της κάθε φορά να γίνεται με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα. Παράλληλα, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» είπε.

Επίσης ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, για είκοσι πέντε τοπικές μονάδες υγείας που θα λειτουργήσουν στην Κρήτη με σκοπό την άρτια και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε όλο το νησί, αμβλύνοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Εξ άλλου μίλησε για τη μετάβαση από τις εργολαβίες στις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων λέγοντας ότι «τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο, έχουν συνάψει από την 1/8/2016 ατομικές συμβάσεις έργου για την καθαριότητα και από την 1/9/2016, ατομικές συμβάσεις για τη διανομή των γευμάτων.

Επίσης είπε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η σύναψη ατομικών συμβάσεων για τη φύλαξη και πρόσθεσε πως οι συμβάσεις κατοχυρώνουν συνολικά 209 εργαζόμενους έως το τέλος του 2017.

Εξ άλλου συμπλήρωσε πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εξοικονομεί 18% σε σχέση με τις προηγούμενες συμβάσεις με τους εργολάβους ενώ μίλησε και με συγκεκριμένα νούμερα για τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας

Ιδιαίτερη επίσης αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον τομέα της Παιδείας τονίζοντας πως φέτος για πρώτη φορά, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, τα σχολεία και στην Κρήτη μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο, που είναι η Γαύδος, άνοιξαν κανονικά από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους. Και αυτό είναι κάτι που είχε να γίνει πάνω από 30 χρόνια όπως υπογράμμισε .

Ακόμη συμπλήρωσε ότι όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τετραθέσια και πάνω, λειτουργούν με το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου με πλήρες πρόγραμμα και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, πράγμα που για πολλά σχολεία έχει να γίνει πολλά χρόνια.

«Θα είμαστε κοντά σας, αντιμετωπίζοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα και προωθώντας τον απαιτούμενο σχεδιασμό. Έτσι ώστε η Κρήτη, με τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της, να κατακτήσει την θέση που της αξίζει» κατέληξε ο πρωθυπουργός .

Την ομιλία του πρωθυπουργού εκτός των υπουργών και των βουλευτών που συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου , δήμαρχοι από το νησί, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και πολλοί Ηρακλειώτες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του «Ατλαντίς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου