05 Δεκεμβρίου 2016

Σύστημα κατά του λαθρεμπορίου στο τελωνείο των Κήπων



Το αυτοκινούμενο σύστημα X-RAY θα είναι διαθέσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Το μηχάνημα μπορεί να «διαβάζει» με μεγάλη ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια το περιεχόμενο ενός φορτηγού ή ενός κοντέινερ και να εντοπίζει το λαθραίο φορτίο.

Μέχρι και 80 φορτηγά ή κοντέινερ την ώρα θα μπορεί να σκανάρει με ακτίνες «x» το αυτοκινούμενο σύστημα, δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος ΑΒΕΣ προς το υπουργείο Οικονομικών που θα εξοπλίσει τις τελωνειακές αρχές, μεταξύ των οποίων και το τελωνείο των Κήπων, στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

Το μηχάνημα μπορεί να «διαβάζει» με μεγάλη ταχύτητα, ευκολία και ακρίβεια το περιεχόμενο ενός φορτηγού ή ενός κοντέινερ και να εντοπίζει το λαθραίο φορτίο.Η παρουσίαση του αυτοκινούμενου οχήματος, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, έγινε χθες στον προάυλιο χώρο της αποθήκης Γ4 του ΟΛΠ.

Στην παρουσίαση μίλησαν η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης. Η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων κα Ειρήνη Γιαλούρη παρουσίασε τις τεχνικές δυνατότητες του οχήματος και τον τρόπο αξιοποίησής του από τις υπηρεσίες. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουϊκ καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Κατά την ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι: «Το λαθρεμπόριο δεν στερεί μόνο πολύτιμα έσοδα από την χώρα μας, και μάλιστα σε μια περίοδο που τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, που κάθε ευρώ χαμένο από τα φορολογικά έσοδα πλήττει τους πιο αδύναμους, δυσκολεύει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και οδηγεί σε αύξηση της φορολογίας για όσους δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους.

Το λαθρεμπόριο δημιουργεί και άλλες παθογένειες. Στρεβλώνει τον ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με υγιή και νόμιμο τρόπο και τις φέρνει σε δύσκολη οικονομικά θέση έναντι όσων παρανομούν. Δημιουργεί ένα κύκλωμα παραβατικότητας, ανομίας και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και βαριάς εγκληματικότητας» ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος της κυβέρνησής μας από την πρώτη ημέρα ήταν η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής γενικότερα. Η πολιτική βούληση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία στον αγώνα αυτό».

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε: «Αποτελεί ευθύνη όλων μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να θωρακίσουμε τα τελωνεία της χώρας με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και αυτό ήδη κάνουμε. Η διαδικασία για την προμήθεια 4 αυτοκινούμενων συστημάτων X-RAY και 6 σταθερών για αποσκευές επιβατών προχωρά κανονικά και αναμένεται να τα αποκτήσουμε και να είναι λειτουργικά το Σεπτέμβριο του 2017.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια άλλων 10 Χ rays. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας, υπό το οποίο λειτουργούμε, πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για την παρουσίαση όλων των συστημάτων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στα συναρμόδια στελέχη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όλων των υπουργείων. Η αρμόδια επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβε από την εκδήλωση αυτή και αναμένεται να ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των τεχνικών προδιαγραφών εντός του μήνα, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για τα επόμενα 10 μηχανήματα. Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι απολύτως απαραίτητη. Και η προσφορά της Παπαστράτος, που στην ουσία παρέχει στην Ελληνική Δημοκρατία το πρώτο κινούμενο μηχάνημα x-ray, έρχεται στην πλέον κατάλληλη συγκυρία».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος ΑΒΕΣ κ. Χρήστος Χαρπαντίδης είπε με τη σειρά του ότι:«Με το κινητό x-ray scanner που παραδίδει σήμερα η Παπαστράτος στο Υπουργείο Οικονομικών, η χώρα μας αποκτά επιτέλους το πρώτο της μεγάλο όπλο στη μάχη κατά των λαθρεμπόρων καπνικών και όχι μόνο προϊόντων. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων έφτασε στο 21% της συνολικής αγοράς το 1ο τρίμηνο του 2016, από μόλις 3% το 2009.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των διωκτικών αρχών εκμηδενίζονται από την υπερφορολόγηση που επιτείνει το φαινόμενο. Ως Παπαστράτος τηρούμε τη δέσμευσή μας να στηρίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο την Πολιτεία ώστε μαζί να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου