16 Δεκεμβρίου 2016

Στην τελική ευθεία για τη νέα εποχή στο πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων



Σήμερα στην Ολομέλεια συζητείται το νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για πτωχευτικό δίκαιο, πλαστικό χρήμα και οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που εγκρίθηκε χθες επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την επιφύλαξη τους για την ολομέλεια της Βουλής δηλώσαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισε το ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο θα συντελέσει στην εξυγίανση του φαινομένου του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω των μέτρων που εισάγονται για την υποχρεωτική ταυτοποίηση των ανωνύμων μέσων πληρωμής για ηλεκτρονικές συναλλαγές από το πρώτο κιόλας ευρώ. Θα καθίσταται, δηλαδή, υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση του ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, μέσω ταυτοποίησης του κατόχου του.

Επιπλέον, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου εμπεριέχονται ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του πτωχευτικού κώδικα. Ενδεικτικά, προβλέπεται η συμπύκνωση της πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης σε ένα στάδιο, ενισχύοντας έτσι την εξυγιαντική λειτουργία των δυνάμει βιώσιμων επιχειρήσεων.

Το παραπάνω θα καταστεί δυνατό μέσο της παροχής επαναδραστηριοποίησης (fresh start) σε επιχειρηματίες που πτώχευσαν, αλλά και μέσω της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας πτώχευσης, με τη σύντμηση των προθεσμιών.  Ακόμη, προβλέπεται η εισαγωγή της απαλλαγής, της δυνατότητας, δηλαδή, δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες, οι οποίοι πτώχευσαν.

Με την εισαγωγή του θεσμού της απαλλαγής, ο οποίος βρισκόταν σε αχρησία στο προγενέστερο δίκαιο, αποενοχοποιείται κοινωνικά και ηθικά η πτώχευση και καθίσταται δυνατή η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, τα οποία πτώχευσαν.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη μέτρα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια. Ακόμη, λαμβάνεται μέριμνα για την πληρέστερη προστασία των δικαιωμάτων των διαδίκων, τροποποιούνται γενικοί δικονομικοί κανόνες και αναπροσαρμόζονται παράβολα, τέλη και δικαστικά έξοδα(για παράδειγμα καταργείται το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές).

Τέλος, προβλέπεται στο σχέδιο νόμου η οικειοθελής αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, ρύθμιση που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ακόμη, προωθούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω των μέτρων που εισάγονται για διεύρυνση  των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής από τις επιχειρήσεις. Σκοπός, η καθιέρωση της υποχρεωτικής αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Το νομοσχέδιο τίθεται την Παρασκευή προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου