13 Δεκεμβρίου 2016

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Αρχίζει η διαδικασία μεταβίβασης στο Δημόσιο



Στις 31 Δεκεμβρίου αρχίζει η διαδικασία της επίσημης μεταβίβασης του Κέντρου Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ελληνικό Δημόσιο. Η τελετή παράδοσης του έργου προγραμματίζεται να διοργανωθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2017.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου το ίδρυμα θα απευθύνει πρόσκληση προς το ελληνικό Δημόσιο για να πιστοποιήσει την παράδοση του έργου και να παραλάβει τη μετοχή της.

Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα Νιάρχος θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κέντρο Πολιτισμού και μετά την παράδοσή του, με ποσό έως 50 εκατομμυρίων ευρώ για διάστημα πέντε ετών. Η υποστήριξη αφορά σε δύο σκέλη: Αφ’ ενός την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και πρωτίστως τη μισθοδοσία και αφετέρου, την υποστήριξη του προγραμματισμού των εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και τη διοργάνωση κάθε Ιούνιο, επταήμερων δράσεων με δωρεάν είσοδο στο κοινό.

Το Ίδρυμα Νιάρχος, επιπλέον, έχει ανακοινώσει δωρεά για πρόγραμμα μαθητείας νέων στο Κέντρο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την επανεκκίνηση των νέων. Ήδη, από τον Οκτώβριο, απασχολούνται 40 άτομα και υπάρχουν συζητήσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητευόμενων.

Άλλη μία δωρεά του ιδρύματος, περιλαμβάνει την κάλυψη του 50% του κόστους για τις νέες εγγραφές μελών –τα οποία απολαμβάνουν ειδικά προνόμια-, που θα πραγματοποιηθούν από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου, για μέχρι 30.000 νέες εγγραφές μελών. Τα έσοδα από το πρόγραμμα μελών θα παραδοθούν ως αποθεματικό για τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού, με την παράδοση του έργου στο Δημόσιο.

Επιπλέον, στα μέσα Ιανουαρίου προγραμματίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη να ολοκληρώσει τον καθαρισμό των βιβλίων της προκειμένου να είναι έτοιμη για τη μεταστέγασή της στις νέες εγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καθαριστεί περισσότερα από 700.000 βιβλία και έχει τοποθετηθεί ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης (RFID) σε 250.000 βιβλία. Επίσης, οργανώθηκε το ιστορικό υπηρεσιακό αρχείο της Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει στοιχεία για τη λειτουργία της από το 1834 ως το 1974. Η Βιβλιοθήκη προγραμματίζει να εκθέσει 400 κειμήλια από τις συλλογές της στους χώρους κοινού του νέου κτιρίου της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι ακουστικές δοκιμές στις αίθουσες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ο οργανισμός είναι «οργανωτικά και καλλιτεχνικά πανέτοιμος για την επόμενη μέρα», όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Μύρων Μιχαηλίδης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος έκανε έκκληση για κάλυψη από το υπουργείο Οικονομικών της λειτουργικής δαπάνης των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017, την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα έχουμε πρόβλημα και δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου