30 Αυγούστου 2016

Από το επίδομα ανεργίας στην επιδότηση εργασίας – Στο επίκεντρο οι ΜμΕ με 10.000 ωφελούμενους



Προγράμματα στήριξης της απασχόλησης με έμφαση στη μικρομεσαία επιχείρηση, αξιοποιώντας το επίδομα ανεργίας, είναι η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για να περιοριστεί η ανεργία και να στηριχθεί η «δίκαιη» ανάπτυξη

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, έγινε γνωστή η πρόθεση να προκύψει άμεσα πρόγραμμα απασχόλησης για 10.000 ανέργους, με αξιοποίηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο δυνητικά θα μετατραπεί σε επιδότηση της εργασίας. 

Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το πρόγραμμα θα είναι η σύμφωνη γνώμη του ανέργου για να ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, θα πρέπει η επιχείρηση που θα δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον ένα τρίμηνο πριν από την πρόσληψη του ανέργου, να μην έχει πραγματοποιήσει καμία απόλυση. 

Για το χρονικό διάστημα που ο άνεργος θα δικαιούται επιδόματος ανεργίας, θα λαμβάνει το σύνολο του ποσού (360 ευρώ) και το επιπλέον ποσό, που θα αποτελεί το μηνιαίο μισθό του, θα το καταβάλλει η επιχείρηση. Αμέσως μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος επιδότησης της ανεργίας (έως 12 μήνες), η επιχείρηση θα δεσμεύεται να κρατήσει τον εργαζόμενο στις τάξεις της για τουλάχιστον ένα τρίμηνο επιπλέον, καταβάλλοντας το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που θα έχουν συμφωνηθεί. 

Στην συνάντηση συμμετείχε η αναπληρώτρια υπουργός, Ρ. Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη και οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι διττός: «Όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθειά μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία.» 

Η κα Αντωνοπούλου, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι «για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους πραγματικά θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Μέχρι τότε όμως, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ανέργους στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, προωθώντας τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες υποστηρίζουμε με την κάλυψη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους». 

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι -κατά την κα Αντωνοπούλου- «μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες». 

Η κα Αντωνοπούλου έκανε ξεχωριστή αναφορά και στο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης (voucher) για 23.000 ωφελούμενους που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «σε ό,τι αφορά στα προγράμματα κατάρτισης - τα οποία δεν είχαν συνδεθεί όπως θα έπρεπε με τις ανάγκες της αγοράς η οποία καθορίζει το πόσες προσλήψεις θέλει να κάνει, σε ποιους κλάδους και σε ποια επαγγέλματα -εμείς, ως κυβέρνηση, ολοκληρώσαμε και θεσμοθετήσαμε τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και πλέον τα προγράμματα που βγαίνουν για τους ανέργους στηρίζονται στο τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις ανά περιφέρεια. Η κατάρτιση επίσης συνοδεύεται με εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ανακοινώνουμε στο τέλος του μήνα και θα δείτε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη». 

ΓΣΕΒΕΕ: Θετική η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης 

Θετική ήταν η πρώτη αποτίμηση, από την ΓΣΕΒΕΕ, της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να παρουσιάσει νωρίτερα σήμερα ένα πρόγραμμα που αφορά στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ηγεσία της Συνομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών τονίζει βέβαια ότι «το μέτρο αυτό δεν είναι εκείνο που από μόνο του θα μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και θα αναβαθμίσει τη δραστηριότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Όμως, εκφράζει την στήριξή της και δηλώνει ότι θα είναι και «στο άμεσο μέλλον σε επαφή τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όσο και με την Πρόεδρο του ΟΑΕΔ, για την υλοποίηση και άλλων παρόμοιων πιλοτικών ενεργειών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις». 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προώθησης, που εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις εάν προσλάβουν έναν άνεργο ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας μπορούν να επιδοτηθούν για τη θέση απασχόλησης με ποσό ίσο με το ύψος του επιδόματος ανεργίας για διάρκεια 12 μηνών. Οι προϋποθέσεις για να είναι σε θέση μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι:     

  • Να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση προσωπικού τρεις μήνες πριν από την έναρξη του προγράμματος.     
  • Να διατηρήσει το άνεργο άτομο που προσέλαβε για διάστημα 3 μηνών μετά τη λήξη της επιδότησης. Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί πιλοτικά και για ένα αριθμό 10.0000 ανέργων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου