01 Αυγούστου 2016

Γ. Τσιρώνης: Το αυθαίρετο στην Ελλάδα ήταν καθεστώς, θα αντιμετωπίσουμε την αιτία δημιουργίας του


Για την διαβούλευση του νομοσχεδίου για την αυθαίρετη δόμηση, η οποία είναι σε εξέλιξη, μίλησε «Στο Κόκκινο» και τον Απόστολο Λυκεσά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης. «Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τις αιτίες δημιουργίας των αυθαιρέτων, τις οποίες τις ξέρουμε όλοι, αλλά κανείς δεν επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει. Νομίζω η δική μας κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει την αίτια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρώνης.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα ο κ. Τσιρώνης σημείωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση με διάφορους φορείς, ενώ επιχειρείται η εσωτερική διαβούλευση να γίνει σωστά, ώστε όταν υπάρξει η δημόσια διαβούλευση ο νόμος να είναι πιο αποδεκτός.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε μια τυπική δημόσια διαβούλευση, είναι ένας δύσκολος νόμος. Το αυθαίρετο στην Ελλάδα ήταν καθεστώς. Προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τις αιτίες δημιουργίας των αυθαιρέτων, τις οποίες τις ξέρουμε όλοι, αλλά κανείς δεν επιχείρησε να τις αντιμετωπίσει. Νομίζω η δική μας κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που αντιμετωπίζει την αίτια».

«Η κρίση μείωσε πολύ την οικοδομή, με αποτέλεσμα να μην νομοθετούμε σε στιγμή γέννησης αυθαιρέτων. Υπάρχει υπερεπάρκεια δόμησης οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για δημιουργία νέας αυθαίρετης δόμησης. Είναι μια ιστορική ευκαιρία και υπάρχει η πολιτική βούληση να λύσουμε το πρόβλημα» σημείωσε ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης η κυβέρνηση επιχειρεί να φτιάξει ένα νόμο για την δόμηση, ώστε να μην υπάρχει κίνητρο για τη δημιουργία αυθαιρέτων. Απλοποιείται η αδειοδότηση της νόμιμης δόμησης χωρίς γραφειοκρατία, ενώ θα γίνονται γρήγορα τα σχέδια νόμιμης δόμησης.

Σε σχέση με τα δασικά αυθαίρετα θα λυθεί οριστικά το θέμα με τους δασικούς χάρτες, ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί, και επιχειρεί όχι να νομιμοποιήσει αλλά να καταγράψει τη δόμηση, ενώ για τον αιγιαλό τα πράγματα θα κλειδώσουν όταν ο αιγιαλός χαρτογραφηθεί σωστά.

Σχολιάζοντας στην αρχή της συνέντευξης του την μεγάλη πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη καταστροφή.

«Θα κοιτάξουμε το ταχύτερο δυνατό να δούμε πως θα προστατέψουμε την περιοχή γιατί δική μας ευθύνη είναι να αποκαταστήσουμε την περιοχή. Και βέβαια να στηριχτούν οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή. Φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς είχαμε έναν πολύ ξηρό χειμώνα και τα δέντρα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε την επίσκεψη του στην περιοχή της Β. Εύβοιας την επόμενη εβδομάδα.

«Αν προστατέψουμε σωστά την περιοχή στη συνέχεια η περιοχή μπορεί να αποκατασταθεί, λόγω του είδους των πεύκων που βρίσκεται στην περιοχή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται αναδάσωση πέρα από την προστασία» τόνισε ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου