03 Αυγούστου 2016

Ορεστιάδα: Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση για τη Μ. Ε. Α.



Εγκρίθηκε εχθές το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, κατά πλειοψηφία, η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΙΑΑΜΑΘ και του δήμου για το έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α).

Η πρόταση ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη θεωρείται δεδομένη, εξασφαλίζοντας τα 8,5 εκ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσει η κατασκευή της Μονάδας και η δημιουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής που τη συνοδεύει στον σχεδιασμό. 

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ορεστιάδας θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του βορείου Έβρου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, θα επεξεργάζεται και τα έξι ρεύματα αποβλήτων (Αστικά Στερεά Απορρίμματα, Ανακυκλώσιμα, Χαρτί/Χαρτόνι, Υγειονομικά, Βιομηχανικά, Οικοδομικά). Το προϊόν της επεξεργασίας (κομπόστ), θα διατίθεται για διάφορες χρήσεις, ενώ το τελικό υπόλειμμα που θα απομένει, θα πηγαίνει για ταφή, η οποία θα γίνεται με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. 

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, πέραν των 8,5 εκ, ευρώ που εξασφαλίζονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο δήμος θα χρηματοδοτηθεί και από την Περιφέρεια ΑΜΘ για συμπληρωματικές ενέργειες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, από τα 34 εκ. ευρώ που θα διαχειριστεί και θα κατανείμει στους 22 δήμους της η περιφερειακή διοίκηση για τον σκοπό αυτό. Το ποσό που θα προέλθει από τη χρηματοδότηση αυτή θα διατεθεί για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και για την προμήθεια ενός κινητού Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. 

Την προγραμματική σύμβαση καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σταμάτης Γκατζίδης, επικαλούμενος τη γενικότερη πολιτική διαφωνία που εκφράζει η παράταξη για τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων. “Παρών” δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Είναι στο χέρι μας”, Θεόφιλος Μελάς, καθώς η παράταξη θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για όσα περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο σχεδιασμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου