30 Αυγούστου 2016

Ο ΕΝΦΙΑ και η προπαγάνδα



"Όπως προκύπτει δύο στους τρεις ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ίδιο ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ενώ σε πολλές λαϊκές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα είναι σημαντικά μειωμένος. Συνολικά, 2.463.586 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο..."

Τα πρωτοσέλιδα του συστημικού Τύπου επί μακρόν φιλοξενούσαν σχεδόν αποκλειστικά όλα τα καταστροφικά σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ. Ο τρόμος και η φοροεπιδρομή ήταν οι λέξεις κλειδιά στα δημοσιεύματα αυτά. Από χθες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι στα χέρια των πολιτών και ο καθένας μπορεί να βγάλει πραγματικά συμπεράσματα. Από τα συνολικά στοιχεία, η εικόνα έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία.

Όπως προκύπτει δύο στους τρεις ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ίδιο ή μειωμένο ΕΝΦΙΑ, ενώ σε πολλές λαϊκές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα είναι σημαντικά μειωμένος. Συνολικά, 2.463.586 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Στον αντίποδα, υπάρχουν 10.133 φυσικά πρόσωπα και 2 στις 3 επιχειρήσεις που θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Είναι οι μεγαλοϊδιοκτήτες και οι “κατέχοντες” ακίνητα στις ακριβές συνοικίες.

Η προπαγάνδα λοιπόν είχε για άλλη μια φορά κοντά ποδάρια αφού, όπως προκύπτει, η κατανομή του βάρους έπεσε στα υψηλά κοινωνικά στρώματα.

Αρκεί αυτό; Όχι. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη και κυρίως να επανασχεδιαστεί η φορολογία των ακινήτων σε νέα βάση, που θα περιλαμβάνει στη φιλοσοφία της και όλα τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση.

Έχει ενδιαφέρον ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος άνοιξε ήδη τη συζήτηση για την αλλαγή του νόμου, γιατί μπορεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση φέτος η λογική του ΕΝΦΙΑ και να μην πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα αυτοί που έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά δεν αρκεί.

Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες του ΕΝΦΙΑ, που σχεδιάστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν είναι ότι έβαλε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού με ένα, δύο μικροακίνητα να συμμετέχουν στην εισπρακτική λογική «να κλείσουμε καμία τρύπα» και φυσικά “να μην βάλουμε στο στόχαστρο τους μεγάλους”. Είναι ότι εφαρμόστηκε χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ανεργία.

Μια κανονική μισθοσυντήρητη οικογένεια προ κρίσης δεν είναι το ίδιο με την οικογένεια που τα εισοδήματά της μπορεί να έχουν εξανεμιστεί και σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνεται με υψηλές δόσεις δανείων που παραμένουν στα επίπεδα προ κρίσης.

Είναι φανερό ότι η ομπρέλα της προστασίας πρέπει να επεκταθεί κι άλλο πάνω από τα λαϊκά στρώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου