01 Αυγούστου 2016

Κόντρα κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ για την ξαφνική αλλαγή στάσης στην ιδιωτική εκπαίδευση - Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ



Φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έχει ανάψει η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), σύμφωνα με την οποία αν και ο τομέας Παιδείας της πράσινης παράταξης είχε ταχθεί υπέρ των αλλαγών στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ανακοίνωση που εκδόθηκε ήταν άλλη, με ευθύνη του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά.

Αιχμή του δόρατος για τη νέα κόντρα αποτέλεσε η ανακοίνωση του υπεύθυνου Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για την πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Παιδείας, η οποία φαίνεται να άλλαξε στην πορεία προς τη δημοσίευση της δια χειρός του διεθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννήματα, Π. Βεντήρη.

Η αμφιλεγόμενη ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση του, που δημοσιεύτηκε στο esos.gr ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ ανέφερε:

Κατά την προσ – Φιλή του τακτική, ο Υπουργός Παιδείας , ακυρώνει το διάλογο και την όποια προσπάθεια συναίνεσης.

Επιμένει σε σχέδια Νόμου που απαιτούν ευρύτερη στήριξη, (όπως αυτό για την ελληνόγλωσση  εκπαίδευση)  με τροπολογία που αφορά τα ιδιωτικά Σχολεία να  δυναμιτίζει το κλίμα. Χωρίς καμία διαβούλευση.

Με συνεχείς ιδεοληψίες απέναντι στην αριστεία , στη λειτουργία των προτύπων , την υποτροφία στους άριστους και σε κάθε μορφή αξιολόγησης αφού υποβάθμισε το δημόσιο ολοήμερο σχολείο προχωρά και στην αποδόμηση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Η λογική της ήσσονος προσπάθειας είναι η κυρίαρχη αντίληψη σε όλες τις μέχρι τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης.

Υπηρετούν το σκληρό πυρήνα των συντεχνιών που δηλώνουν κομματικά ανήκοντες στο ΣΥΡΙΖΑ και ανατρέπουν δομές και πρακτικές δεκαετιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Την όποια συζήτηση και τα όποια συμπεράσματα έχουν εξαχθεί από την Επιτροπή Διαλόγου τα αγνοεί και τα ακυρώνει με αποσπασματικές τροπολογίες.

Η ρύθμιση για τα Ιδιωτικά Σχολεία παρεμβαίνει ωμά και απροκάλυπτα στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών τους  δραστηριοτήτων   και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με αντιλήψεις που ταιριάζουν σε άλλα καθεστώτα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο και να προσέλθει στο διάλογο επιτέλους με συγκεκριμένη ατζέντα για όλα τα θέματα της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η αποκάλυψη της ΟΙΕΛΕ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Κουρουτός και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Χ. Σαρρής συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Δ. Κωνσταντόπουλο και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Π. Βεντήρη, πρώην Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, σύμφωνα με τους ίδιους, ζήτησαν εξηγήσεις για το περιεχόμενο και το ύφος της ανακοίνωσης του κ. Κωνσταντόπουλου καθώς, λίγες εβδομάδες πριν, σε συνάντηση του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ο Τομέας Παιδείας είχε εκφράσει διαφορετική άποψη σχετικά με τα δίκαια αιτήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Επίσης, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, μετά από επικοινωνία που είχε με μέλη του Τομέα Παιδείας, διαπίστωσε ότι αυτά δεν συμφωνούσαν με την ανακοίνωση που εκδόθηκε! Προέκυπτε λοιπόν το ερώτημα πώς εκδόθηκε τέτοια ανακοίνωση από τον Υπεύθυνο του Τομέα Παιδείας χωρίς να συμφωνούν με αυτή τα μέλη του!

Σύμφωνα μ την καταγγελία ακολούθησαν μετά τα εξής απίστευτα: «Ο κ. Κωνσταντόπουλος διάβαζε ταυτόχρονα την ανακοίνωση που εκείνος εξέδωσε καθώς και εκείνη που δημοσίευσε το esos.gr και διαπίστωνε ότι επρόκειτο για άλλη ανακοίνωση! Στο σημείο αυτό πήρε πάνω του την υπόθεση ο κ. Βεντήρης ο οποίος είπε τα εξής: “Εγώ έφτιαξα την ανακοίνωση με το Κόμμα. Συμφωνούμε με τη ρύθμιση, αλλά δεν θέλουμε να την υποστηρίξουμε διότι έτσι θα στηρίξουμε το Φίλη, ο οποίος πρέπει να φύγει”. Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ είπε: “Κι εσύ με αυτά που κάνεις προσπαθώντας να προωθήσεις τα εργασιακά σου, στηρίζεις το Φίλη”. Ο κ. Κουρουτός, ιδιαίτερα εκνευρισμένος του απάντησε: “Δηλαδή να αφήσω τους συναδέλφους μου στον Καιάδα που τους έριξε ο Αρβανιτόπουλος για να μην φανεί καλός ο Φίλης; Πώς τολμάς και τα λες αυτά;”. Η συνάντηση διεκόπη με ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ και τον συνεχώς προκλητικό Π. Βεντήρη ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος προσπαθούσε να ισορροπήσει την κατάσταση».

Απαντήσεις ζητά η κυβέρνηση

Σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και ρωτά αν πράγματι ήταν θετικός ο τομέας παιδείας του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αγνοήθηκε η θέση των εκπαιδευτικών του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να ασκηθεί “βρέξει- χιονίσει” αντιπολίτευση με στόχο και τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας;», συνεχίζει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες και εκπαιδευτικοί δικαιούνται απαντήσεις και κάνει γνωστή την πρόθεση της κυβέρνηση να ζητήσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγοστο προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ώστε να συζητηθούν «όλα αυτά και άλλα πολλά».

«Και εκεί», καταλήγει, «δεν θα χωρούν μισόλογα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου