31 Αυγούστου 2016

Ομαλά εξελίσσεται για δεύτερη ημέρα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες



Ομαλά συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα . Νωρίτερα, δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε ασφαλιστικά μέτρα εκ μέρους του STAR και του ALPHA, ενώ αντίστοιχοι φάκελοι αναμένεται να θυροκολληθούν εκ μέρους και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τις «πληροφορίες» που κυκλοφορούν διάφοροι τονίζοντας ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της ΓΓΕΕ γνωρίζει το οτιδήποτε για την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι στιγμής.

Οι εκπρόσωποι των οκτώ επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες βρίσκονται στα ερμητικά κλειστά γραφεία της ΓΓΕΕ από χθες το πρωί, συμμετέχοντας σε μία χρονοβόρα διαδικασία δημοπρασίας, τα αποτελέσματα της οποίας ίσως ανακοινωθούν απόψε ή τα ξημερώματα της Πέμπτης. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θα θα βγει από το κτίριο της ΓΓΕΕ πριν και οι τέσσερις άδειες να κατοχυρωθούν στους νικητές, ενώ δεν υπάρχει και δυνατότητα ροής πληροφόρησης από «μέσα προς τα έξω», καθώς ουδείς διαθέτει κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο.
Αμετακίνητοι παραμένουν από νωρίς το πρωί, στις θέσεις τους έξω από τη Γραμματεία, και οι δημοσιογράφοι, αναμένοντας «λευκό καπνό» από τη δημοπρασία. Και σήμερα το κτίριο περιφρουρείται από ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ μία κλούβα αποτρέπει τη θέση και στάθμευση έξω από τα γκαράζ της ΓΓΕΕ.

Η οριστική κατακύρωση των τεσσάρων αδειών στους νικητές της δημοπρασίας θα γίνει μετά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» όπως σημείωσε σε συνέντευξη του στο Κόκκινο ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, προσθέτοντας ότι μέσα σε είκοσι μέρες όσοι κερδίσουν θα πρέπει να καταθέσουν και την πρώτη δόση του τιμήματος». Ο κ. Κρέτσος κατήγγειλε απειλές και τραμπουκισμούς από μεγαλοδικηγόρους των καναλαρχών εναντίον εργαζομένων στη ΓΓΕΕ, τις προηγούμενες ημέρες.

«Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, είναι υποχρέωσή μας από τον νόμο να αδειοδοτήσουμε τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια». «Και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει ασφάλεια του δικτύου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στην ανάγκη δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ανοίγει ο ανταγωνισμός, γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη παύει να είναι κλειστό. «Δεν υπάρχει από το σύνταγμα ατομικό δικαίωμα στο να έχω ένα κανάλι. Και αυτό καταργεί και τις αρχές ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένα συμφέροντα είχαν καβαλήσει, σύμφωνα με ορολογία του ΣτΕ, τις δημόσιες συχνότητες παρανόμως, και το κάνανε αυτό για 27 χρόνια» προσέθεσε.

Αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών. «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως δεν γίνεται σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πλέον ποσά που δίνουν οι τράπεζες στα ΜΜΕ, να εισπράττει ο περιφερειακός Τύπος 2,5% και τα περιφερειακά κανάλια να είναι αποκλεισμένα από τη διαφήμιση.

Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «σ' αυτό το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας πως «θέλουμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα, γιατί μόνο αυτά θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, πραγματική και ουσιαστική πολυφωνία». Εφόσον έχει αλλάξει το πρότυπο συσσώρευσης οικονομικής, σημείωσε, «πρέπει να στραφούμε και σε νέους κλάδους που έχουν υψηλή προστιθεμένη αξία, και ο κλάδος των οπτικοαουστικών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση».

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, διαψεύδουν τις σχετικές φημολογίες τονίζοντας ότι ουδείς έξω από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γνωρίζει ο,τιδήποτε για την έως τώρα εξέλιξη της διαδικασίας. 

Η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να δώσει ένα τέλος σε «25 χρόνια παρανομίας» στο τηλεοπτικό τοπίο και να εισπράξει ταυτόχρονα χρήματα για να εκπληρώσει τις οδηγίες λιτότητας των πιστωτών, αναφέρει δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ».» 

Να δηλώσει ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κάλεσε την ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντας πολύ αρνητικό γεγονός την ταύτιση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα. Μέχρις εσχάτων υπεράσπιση της διαπλοκής καταλόγισε στη Ν.Δ. η Όλγα Γεροβασίλη. 

Ηξεις αφίξεις από τη ΝΔ. Από την πλήρη αμφισβήτηση πέρασε στη μερική αποδοχή αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος θα άρει το νόμο Παππά και θα δώσει περισσότερες άδειες. «Διόρθωσε» ο Γιώργος Κουμουτσάκος  προηγούμενη ανακοίνωση του για «άνοιγμα της αδειοδότησης» των καναλιών στην ελεύθερη αγορά μιλώντας πλέον για αδειοδότηση. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη επισημαίνει: «Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ, αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, κάνουν, ακόμα και την ύστατη ώρα, ότι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου

Για «κακοστημένο ριάλιτι» κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προσποιείται πως αντιμετωπίζει τη διαπλοκή, αλλά με τους εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων να προσχωρούν πρόθυμα στη διαδικασία ανεξάρτητα αν την καταγγέλλουν». 

Η χτεσινή, πρώτη ημέρα

Mε την προσέλευση των υποψηφίων ξεκίνησε η δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν 8 υποψήφιοι, εκτός τέθηκε η Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. (Epsilon RADIO-TV), καθώς δεν έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε.

Στη ΓΓΕΕ έφτασαν πριν τις 9 οι υποψήφιοι καναλάρχες, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο γγ Ενημέρωση Λευτέρης Κρέτσος. Ο Ν. Παππάς δήλωσε πως η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά, όπως έχει οριστεί, ενώ ο κ. Κρέτσος ανέφερε πως ενημέρωση "θα υπάρξει όταν πρέπει, βάσει του κανονισμού".

Από τις 7:00 το πρωί ξεκίνησαν να προσέρχονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τα μέλη των εξαμελών ομάδων των 8  υποψηφίων με βάση κλήρωση που προηγήθηκε. Θα σκαναριστούν από την ασφάλεια του κτηρίου και πρέπει να έχουν αφήσει εκτός τα κινητά τους τηλέφωνα και κάθε είδους ασύρματη ηλεκτρονική συσκευή.
Η προσέλευση και ο έλεγχος ασφαλείας των αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκε στις 8.45 το πρωί.

Από τους πρώτους, που έφθασαν, ήταν οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 ενώ ακολούθησαν εκείνοι του STAR. Αυτοπροσώπως προσήλθε στα γραφεία της ΓΓΕΕ ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος διεκδικεί μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.

Εως 90 ημέρες ο χρόνος προσαρμογής μετά το τέλος του διαγωνισμού, διευκρίνισε η κυβερνητική Εκπρόσωπος.

Μήνυμα προς τους καναλάρχες ότι «οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτου τσέπης, ονόματος, ενδόξου παρελθόντος και μέλλοντος» έστειλε από τη βουλή ο υπουργός επικρατείας. Ο Νίκος Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να ανασκευάσει τη γραμμή περί ακύρωσης του διαγωνισμού.  
Αλλαγή στη σύμβαση με την Digea προανήγγειλαν οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή.

Καταγγελία του Λευτέρη Κρέτσου στο ΚΟΚΚΙΝΟ για «βρώμικο πόλεμο, εκφοβισμό και τραμπουκισμούς»

Η διαδικασία: Πως θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός

Οκτώ οι τελικοί διεκδικητές των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών – Εκτός το E TV

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Παράλληλα, απαγορεύεται η χρήση προσωπικών υπολογιστών, κινητών, ή άλλων ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

Ισχυρή ομάδα αστυνομικών επιτηρούν το κτίριο περιμετρικά, όπου είναι «εγκατεστημένες» και οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, ενώ ουδείς διερχόμενος μπορεί να σταθμεύσει σε κοντινή ακτίνα.

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής 8 υποψήφιοι:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου