Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Υπόθεση NOOR ONE: Ισόβια κάθειρξη και χρηματικές ποινές στους 5 από τους 13 βασικούς κατηγορούμενουςΤην ποινή της ισόβιας κάθειρξης και χρηματική ποινή, επέβαλε το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, στους 5 από τους 13 βασικούς κατηγορούμενους της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor Οne» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα, τον Ιούνιο του 2014. 

Ισόβια κάθειρξη και χρηματική ποινή επέβαλε την Τρίτη το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στους 5 από τους 13 βασικούς κατηγορούμενους του «ναρκοκάραβου», «Noor Οne». Παρά την αρνητική πρόταση της Εισαγγελέως, το δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση των υπόλοιπων 5 κατηγορουμένων, που προβλέπει η ποινή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι πέντε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες ηρωίνης που εντοπίστηκαν από τις αρχές ήταν εξαιρετικά μεγάλες για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, προσθέτοντας ότι η διακινούμενη ποσότητα των 2,1 τόνων πολύ υψηλής καθαρότητας, δεν θα μπορούσε να διατεθεί αυτούσια και θα πολλαπλασιάζονταν (ύστερα από την πρόσμιξη της με άλλες ουσίες) φτάνοντας τουλάχιστον στους 8 τόνους.

Η συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών, εφόσον δεν εντοπίζονταν από τις διωκτικές αρχές, θα οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άτομα νεαρής ηλικίας, σημείωσε η Εισαγγελέας, προτείνοντας να μη δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, σε κανέναν από τους καταδικασθέντες κατηγορούμενους, πρόταση η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή από το σώμα των ενόρκων.

Η πιο βαριά ποινή επιβλήθηκε στον 59χρονο ναυλομεσίτη, γνωστό ως «Κάπταιν Τζορτζ» που είχε κριθεί ένοχος για το αδίκημα της διαμετακόμισης των ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, συν εννέα χρόνια και καταβολή χρηματικής ποινής 600.000 ευρώ.

Ο 42χρονος εφοπλιστής που είχε κριθεί ένοχος για το ίδιο αδίκημα και φέρεται να είχε ενεργό ρόλο στην υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης, καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, συν οκτώ χρόνια, ενώ καλείται να καταβάλει χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ.

Αναφορικά με τους τέσσερις άνδρες τουρκικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου βρέθηκε σημαντικό μέρος της κατασχεθείσας ποσότητας των ναρκωτικών, στους τρεις επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, συν οκτώ χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 200.000 ευρώ στον καθένα.

Στον τέταρτο που κατηγορείται για απλή συνέργεια στη μεταφορά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 χρόνων, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα του για αναστολή της ποινής του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο βοηθός και οδηγός του εφοπλιστή καταδικάστηκαν επίσης σε 10ετή κάθειρξη, αλλά και σε αυτόν έγινε δεκτό το αίτημα, η έφεση στην ποινή του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να αφεθεί και αυτός ελεύθερος.

Ο άνθρωπος που φέρεται να έχει σχέση με την ενοικίαση της αποθήκης στο Κορωπί καταδικάστηκε σε 18χρονη φυλάκιση και 80.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο Ιρανός που φερόταν ως «συνοδός» του φορτίου ηρωίνης στο πλοίο και ο οποίος είχε καταδικαστεί για άμεση συνέργεια στη διαμετακόμιση και για απλή συνέργεια στη μεταφορά, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή 60.000 ευρώ, ενώ στον Τούρκο ιδιοκτήτη νταλίκας, που είχε εντοπιστεί στο λιμάνι του Πειραιά επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 ετών.

Τέλος, στους τρεις Έλληνες επιχειρηματίες που είχαν καταδικασθεί για απλή συνέργεια και φέρονται να συνδέονται κατά περίπτωση με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor One», οι δύο καταδικάστηκαν σε 8ετή φυλάκιση και ο ένας σε 10ετή. Και στους τρεις έγινε δεκτή η έφεση αναστολής της ποινής τους και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, υπό τον όρο της παρουσίας τους στο αστυνομικό τμήμα ανά 15νθήμερο, ενώ στον έναν που είναι και πρώην αθλητικός παράγοντας, του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 40.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην υπόθεση του «Noor One» 18 από τα 32 άτομα είχαν κριθεί αθώα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου