02 Αυγούστου 2016

Ίδρυση εκατοντάδων νέων δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης


Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνεται η ίδρυση 538 νέων Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 23 νέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχοντας ως βασική προτεραιότητα την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών κάθε μαθητή, στο πλέον κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, προχώρησε στη διαδικασία ίδρυσης δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των Τμημάτων Ένταξης, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια. Η πολιτική των τελευταίων ετών που έπληξε και υποβάθμισε την εκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία ανατρέπεται και η Ειδική Εκπαίδευση προάγεται και αναβαθμίζεται γιατί η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών αποτελεί το μοναδικό κριτήριο των επιλογών του υπουργείου. Σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικών πιέσεων το ΥΠ.Π.Ε.Θ. αυξάνει κατά 20 % τα Τμήματα Ένταξης και κατά 8 % τα Ειδικά Σχολεία.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προτάσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες και την επεξεργασία αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ανακοινώνεται η ίδρυση 538 νέων Τμημάτων Ένταξης στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 23 νέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Έτσι από το σχολικό έτος 2016-17, πέραν των υπαρχόντων, θα λειτουργήσουν επιπλέον 61 ΤΕ σε Νηπιαγωγεία, 351 ΤΕ σε Δημοτικά Σχολεία, 126 ΤΕ σε Γυμνάσια, 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 9 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, 5 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Ακόμα ιδρύονται 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται σημαντικά το υπάρχον δίκτυο των δομών Ειδικής Εκπαίδευσης και παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο γι αυτούς εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Παράλληλα το ΥΠ.Π.Ε.Θ. εκσυγχρονίζει το θεσμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση προωθώντας άμεσα νομοθετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την ειδική εκπαίδευση και ειδικότερα την ειδική επαγγελματική εκπαίδευση και θα ενισχύσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης των μαθητών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχοντας δηλώσει επανειλημμένα και έμπρακτα τη στήριξη της ειδικής εκπαίδευσης, προβαίνοντας σε αύξηση του αριθμού προσλήψεων αναπληρωτών κατά το σχολικό έτος 2015-16, δηλώνει ότι κατά το σχολικό έτος 2016-17, οι προσλήψεις θα είναι αυξημένες και κατά προτεραιότητα τόσο για την κάλυψη των αναγκών των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όσο και για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου