30 Αυγούστου 2016

Πλήρης έγκριση από FIFA και UEFA για τους χειρισμούς Κοντονή


«Οι Νόμοι του κράτους είναι υπεράνω οποιουδήποτε καταστατικού Ομοσπονδίας». Με αυτή τη δήλωση ο εκπρόσωπος της FIFA, Κώστας Κουτσοκούμνης, έδωσε το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν γύρω από τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είχε προηγηθεί η συνάντηση της πενταμελούς επιτροπής της FIFA και της UEFA με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και με βάση αυτό τον κανόνα προχωράμε. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται».

Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος εκπρόσωπος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας δήλωσε αρχικά: «Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις από την ΕΠΟ ότι στην αυριανή συνεδρίαση το θέμα των δικαστών θα εξεταστεί και η απόφαση που έχει ληφθεί, θα ανατραπεί. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο υφυπουργός έχει δεσμευτεί να ακυρώσει την απόφαση για μη έναρξη του πρωταθλήματος, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έχω την υπόσχεση πως στις 10 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το πρωτάθλημα».

Για το αν θα εκπέσουν του αξιώματος μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ, μετά την έκδοση του σχετικού βουλεύματος, απάντησε: «Δεν το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα. Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν είμαστε ειδικοί για τους Νόμους του ελληνικού κράτους. Πάντως οι Νόμοι κάθε κράτους είναι υπεράνω κάθε καταστατικού.

Υπάρχουν διατάξεις στους Νόμους για το τι γίνεται στις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορείται και υπάρχει και το καταστατικό που προβλέπει τι γίνεται αν κάποιος εκπέσει του αξιώματος».

Τέλος, σχετικά με την ΚΕΔ, ο κ. Κουτσοκούμνης παρέπεμψε στην αυριανή συνάντηση, λέγοντας: «Η διαιτησία είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στις συζητήσεις με την ΕΠΟ και τις ομάδες. Θα τα πούμε αύριο. Υπομονή ακόμη 24 ώρες. Εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα».
Από τη δική του μεριά, ο κ. Κοντονής είπε: «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τη συζήτηση που είχαμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Έχει γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα και οι Νόμοι του κράτους εφαρμόζονται και θα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και ελπίζω να το έχουν καταλάβει οι πάντες. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μόλις αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ανεξαρτησία των δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ και ιδίως της Επιτροπής δεοντολογίας και των λοιπών πειθαρχικών οργάνων. Ελπίζω να γίνει σύντομα».

Σχετικά με τις συνέπειες για τα μέλη της ΕΠΟ, απάντησε: «Το τι θα κάνει η Ομοσπονδία είναι δικός της λογαριασμός. Αυτά που προβλέπονται στους Νόμους θα εφαρμοστούν και δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι προβλέπεται στις διατάξεις του Νόμου και τι πρέπει να γίνει. Οι πάντες το γνωρίζουν. Όσοι αμφισβητούσαν τα όσα λέγαμε προ ημερών και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αν είναι αμετάκλητο ή όχι, ελπίζω να γίνουν σοφότεροι».

Για το γεγονός ότι οι δύο συνομοσπονδίες ταυτίζονται με τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού και όχι με τις θέσεις της ΕΠΟ, τόνισε: «Το κρίνω απολύτως θετικό και λογικό. Ταυτίζεται με τη νομιμότητα και την τήρηση των κανόνων που πρέπει να διεξάγεται το ποδόσφαιρο. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι για εμάς είναι απολύτως θετικό. Πέραν του γεγονότος ότι κινείται στην κατεύθυνση της κοινής λογικής και όχι σε παραλογισμούς και αυθαιρεσίες. Το καθεστώς της κανονικότητας επανέρχεται με τρόπο πανηγυρικό».

Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Με ενδιαφέρουν οι σχέσεις που έχουμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες, όλες και πολύ περισσότερο με τη ΔΟΕ, να είναι σχέσεις ειλικρινείς και σχέσεις που οδηγούν στην καλυτέρευση του αθλητισμού. Όπως έχω τονίσει, η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο όλων των αθλητικών οργάνων και εργάζεται μαζί τους για τη διαφάνεια και τον εκδημοκρατισμό».

Οσο για την δήλωση του Κουτσοκούμνη, πως «οι Νόμοι του κράτους είναι υπεράνω», απάντησε: «Ακόμη κι αν δεν είχε ειπωθεί, δεν σημαίνει ότι δεν ίσχυε. Κάτι που ισχύει δεν χρειάζεται να το λέμε. Η κυβέρνηση είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και με βάση αυτό προχωράμε. Και έτσι θα ολοκληρώσουμε το έργο μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου