05 Αυγούστου 2016

Αποχή διαρκείας των ΚΕΠ από το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»




                                            
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 04-08-2016


Αποχή διαρκείας των ΚΕΠ από το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»


Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Τα ΚΕΠ πραγματοποιούν αποχή σε όλους τους Δήμους  της χώρας και προβάλλουν ως έναν από τους λόγους της αποχής τον φόρτο εργασίας στους 30 Δήμους (από τους 325) όπου υλοποιείται το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει συνεργαστεί με τα ΚΕΠ στο πρόγραμμα «Μέτρα Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης» και έχει αναγνωρίσει την πολύτιμη συμβολή και συμμετοχή τους στην επιτυχία του προγράμματος που ήταν εξαιρετικά δύσκολο και το οποίο ανέλαβαν τα ΚΕΠ να το υλοποιήσουν μόνον αυτά.  
Για αυτό μας εκπλήσσει η σημερινή αποχή για ένα πρόγραμμα που αφορά στο 1/10 του πληθυσμού που μόνα τους αντιμετώπισαν το 2015, ενώ το σημερινό το μοιράζονται και με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των 30 Δήμων.   
Είμαστε όμως εδώ για να συμβάλλουμε, με κάθε τρόπο, στην άρση των όποιων προβλημάτων, διότι η συνεργασία μας με τα ΚΕΠ ήταν πάντοτε υποδειγματική και εξαιρετικά επιτυχής.
Το πρόγραμμα του ΚΕΑ στους 30 Δήμους συνεχίζεται. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε οι ωφελούμενοι να μην ταλαιπωρούνται με χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης ενώ, συγχρόνως, να είναι δικαιότερο, εντάσσοντας στο ΚΕΑ τον πολίτη που βλέπει τα εισοδήματά του το τελευταίο 6μηνο να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Για πρώτη φορά, τα στοιχεία του νοικοκυριού εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση.
Για πρώτη φορά, ο πολίτης παραλαμβάνει την απόφαση ένταξης/μη ένταξης στο πρόγραμμα αμέσως μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις.
Για πρώτη φορά,  το σύστημα δεν κλείνει όπως συνέβαινε με όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα μέχρι σήμερα. Όποτε και να παρουσιαστεί η ανάγκη, οι πολίτες θα μπορούν να αιτούνται βοήθειας και η Πολιτεία θα πρέπει να είναι σε θέση να την παράσχει. 
Κατά το σχεδιασμό του ΚΕΑ λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και φιλική προς το χρήστη. Τα στατιστικά των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί επιβεβαιώνουν την απλότητα της διαδικασίας: από τις 14 Ιουλίου που άνοιξε το πρόγραμμα μέχρι σήμερα, στο σύνολο των 70.143 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, η συντριπτική πλειονότητα αυτών, δηλαδή οι 37.032 – πάνω από το 50% του συνόλου - έχουν υποβληθεί απευθείας από τα νοικοκυριά, 17.464 έχουν υποβληθεί μέσω των Δήμων και 15.647 αιτήσεις  μέσω των ΚΕΠ.

Πιστεύουμε ότι ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων έχει ήδη υποβληθεί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου