04 Αυγούστου 2016

Δημόσια νοσοκομεία διώχνουν τους εργολάβους




Οι εργολαβικές εταιρείες αποδεικνύονται τοξικές, τόσο για των προϋπολογισμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αυξάνεται ο αριθμός των δημοσίων νοσοκομείων που βάζουν τίτλους τέλους στις ληστρικές συμβάσεις με τις εργολαβικές εταιρείες, που αποδεικνύονται τοξικές, τόσο για των προϋπολογισμό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου εν μία νυκτί συνελήφθησαν η διευθύντρια και ο υποδιευθυντής του ιδρύματος, επειδή έλυσαν τη «σιωπηρή» σύμβαση με τον εργολάβο, η διοίκηση προχώρησε κανονικά στη σύναψη των ατομικών συμβάσεων με 39 εργαζόμενες στην καθαριότητα.

Οι εργαζόμενες που μετρούσαν τρεις μήνες απλήρωτες και δεν είχαν λάβει ούτε επίδομα αδείας, θα δουν το μηνιαίο τους εισόδημα να υπερδιπλασιάζεται. Από τον μισθό πείνας των 350 ευρώ, τώρα θα λαμβάνουν περί τα 750, ενώ θα λαμβάνουν κανονικά τις άδειές τους και τα επιδόματά τους.

Με τη λύση της συνεργασίας με τον εργολάβο, το νοσοκομείο εξοικονομεί 200.000 ευρώ ετησίως, χρήματα που θα αξιοποιηθούν για την αγορά φαρμάκων και υλικών. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με την παύση των εργολαβικών συμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα, τα νοσοκομεία θα εξοικονομήσουν περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.


Κόκκινη κάρτα στον εργολάβο και στην Καβάλα

Την πόρτα της εξόδου δείχνει στον εργολάβο και η διοίκηση του νοσοκομείου Καβάλας, αφού ο διοικητής του Νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου κάλεσε τους εργολαβικούς εργαζόμενους να προβούν αύριο στην υπογραφή των ατομικών συμβάσεων.

Στην ανακοίνωση που είχε προηγηθεί, ανταποκρίθηκαν 210 άτομα, εκ των οποίων τα 75 εργάζονταν στον εργολάβο, του οποίου η κανονική σύμβαση έχει λήξει, με τους εργαζόμενους να μετρούν τρεις μήνες απλήρωτοι.

Και στην Καβάλα, ο εργολάβος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Θράκης, που εξέδωσε προσωρινή διαταγή, με την οποία δεν επιτρέπει την υπογραφή ατομικών συμβάσεων των εργαζόμενων με το Νοσοκομείο, αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ. Η διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε την άρση αυτής της απόφασης, χωρίς ανταπόκριση, μέχρι χθες που ο πρόεδρος ζήτησε συνάντηση με τη διοίκηση του ιδρύματος.

Όπως είπε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας» ο κ. Καρασαββόγλου, «αύριο υπογράφουν και αναλαμβάνουμε το κόστος της επιλογής μας, παρά την ύπαρξη της προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου», και σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ασκηθούν πιέσεις από τον εργολάβο, εκπρόσωπος του οποίου προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι η υπογραφή ατομικής σύμβασης είναι παράνομη, διότι είναι ακόμη εργαζόμενοι στην εταιρεία του εργολάβου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου