02 Αυγούστου 2016

Παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ


Παραπέμπεται και πάλι ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Αναιρώντας εν μέρει το βούλευμα του Εφετείου με το οποίο ο Ανδρέας Γεωργίου παραπεμπόταν μόνο για πλημμέλημα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να δικαστεί και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης. Η υπόθεση ερευνάται από τη δικαιοσύνη εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων των υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, του Κωνσταντίνου Μολφέτα και της Αθανασίας Ξενάκη, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.
Έτσι, η υπόθεση θα κριθεί και πάλι στο Συμβούλιο Εφετών.

Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ είχε αναδειχθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών το 2011, με μηνυτήρια αναφορά η οποία είχε τεθεί στο αρχείο, αλλά αναζωπυρώθηκε το 2013 με επιστολή του ΔΣΑ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου