03 Αυγούστου 2016

Κυβέρνηση προς ΕΕ: Χρειαζόμαστε Plan B στο προσφυγικό



Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει στην ΕΕ πως χρειάζεται «plan B» για τη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό, καθώς η Άγκυρα εγείρει απειλές για υποχώρησή της.

Η Αθήνα παρακολουθεί «εξαιρετικά ανήσυχη» το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας, ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη κίνησης στο πεδίο της ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό έχει κολλήσει στο ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζα για τους τούρκους υπηκόους, η οποία παραμένει ακόμη απόμακρο ενδεχόμενο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει πολλάκις εγείρει την απειλή υποχώρησης από τη συμφωνία εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

H Αθήνα «είναι εξαιρετικά ανήσυχη» από την επαπειλούμενη κατάρρευση της συμφωνίας, ανέφερε ο Γ.Μουζάλας στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Τετάρτη.

«Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα Plan B» υπογράμμισε. Η ΕΕ, τόνισε, πρεέπει να κάνει σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει ξανά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, ο Γ.Μουζάλας κάλεσε σε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαμοργή των αποφάσεων για αποδοχή προσφύγων από άλλες χώρες της ΕΕ. «Οι πρόσφυγες πρέπει να ανακατανεμηθούν εξίσου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και όχι σε μεμονωμένες» υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου