31 Αυγούστου 2016

Ν. Φίλης: Θέλουμε άριστα σχολεία παντού, όχι άριστα σχολεία για λίγους - Ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο



Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώνεται η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Παιδείας με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοθέτημα αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, την ειδική αγωγή και εκπαίδευση και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που διαμένουν στη χώρας μας. Θα καταψηφίσει η ΝΔ, επιφυλάσσονται Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, παρών από το ΚΚΕ. 

Στην ανάγκη να αναβαθμιστεί το δημόσιο σχολείο και να ενισχυθεί η δημόσια εκπαίδευση αναφέρθηκε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός «δημοκρατικού σχολείου, ισότητας και ποιότητας».

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ασυδοσία που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, διευκρίζοντας πως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν είναι επιχειρήσεις και ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εμπόρευμα και τα παιδιά σε πελάτες.

Ο Νίκος Φίλης τόνισε πως με την επαναφορά της κρατικής εποπτείας στο Υπουργείο Παιδείας, με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και το φρένο στις καταχρηστικές και αναιτιολόγητες απολύσεις θα διαμορφωθεί επιτέλους ένα κλίμα ανόρθωσης της αξιοπιστίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό δικαίωμα», προσέθεσε.

Αναφέρθηκε, δε, και στα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφεραν στο φως οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής σε 219 ιδιωτικά σχολεία, όπου εντοπίστηκαν κτιριακές παραβάσεις, ελλειμματικοί φάκελοι σε ό,τι αφορά τις οικοδομικές άδειες, ανυπαρξία κατάλληλων δομών πρόσβασης ΑμΕΑ κτλ.

Σχετικά με την ειδική αγωγή, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως φέτος θα τοποθετηθούν περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί και 400 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ υπογράμμισε πως ύστερα από οκτώ χρόνια ιδρύθηκαν 537 νέα τμήματα ένταξης στα σχολεία όλης της χώρας.

Για το προσφυγικό, ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε πως προβλέπεται η δημιουργία τμημάτων υποδοχής (δημοτικά και γυμνάσια) στα όμορα σχολεία γύρω από τα κέντρα φιλοξενίας, νηπιαγωγεία μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, ενώ σε ό,τι αφορά τα πολύ μεγάλα camp σημείωσε πως τα όποια προβλήματα  προκύψουν θα επιλυθούν κατά περίπτωση και με ευέλικτο τρόπο. Τα κονδύλια για την μεταφορά των μαθητών/τριών προέρχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και από κοινοτικούς πόρους.

Για τους μόνιμους διορισμούς, διευκρίνισε πως θα εξεταστεί στο επόμενο διάστημα οπότε και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα δίκαιο σύστημα διορισμών, σημειώνοντας πως θα δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

«Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας να πατάξει τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αδικία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης, θέτοντας ως βασικούς στόχους να μην θιγούν τα θετικά κεκτημένα του παρελθόντος και να μην εφαρμοσθούν βιαίως και αιφνιδίως οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές. 

ΝΔ: Θέλετε να διαλύσετε την ιδιωτική εκπαίδευση

Την πρόθεση της να καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο γνωστοποίησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας με αιχμή τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ως στόχο να διαλύσει την ιδιωτική εκπαίδευση και να «νομιμοποιήσει» τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αναφερόμενος στη ρύθμιση που βάζει φραγμό στις καταχρηστικές και αναιτιολόγητες απολύσεις. Σχετικά με την ειδική αγωγή, καταλόγισε στον Υπουργό αποσπασματικότητα, προχειρότητα με στόχο την ισοπέδωσή της.

Αναφερόμενος στις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε λόγο για καλλιέργεια από την κυβέρνηση της κουλτούρας της «ήσσονος προσπάθειας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «αριστεία» και να υπεραμυνθεί της -πρόσφατα καταργηθείσας από την κυβέρνηση- Τράπεζας Θεμάτων.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ειδική αγωγή

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την μετακίνηση των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης σε δόμες της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μετά την παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων και ταχύρυθμων μαθημάτων. Όπως επισήμαναν οι εισηγητές των κομμάτων, η συγκεκριμένη τροπολογία οδηγεί στην υποβάθμιση των ειδικών παιδαγωγικών προσόντων και υποβαθμίζει τον ευαίσθητο αυτό τομέα της εκπαίδευσης.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη ΝΔ να καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων να επιφυλάσσονται και το ΚΚΕ να ψηφίζει «παρών». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου