31 Αυγούστου 2016

Έτσι θα είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης




Με νέα του απόφαση, με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2016 και την ένδειξη «Εξαιρετικώς επείγον», ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς τροποποιεί παλαιότερη απόφασή του για την εκπόνηση μελέτης της μόνιμης έκθεσης και του εξοπλισμού του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, όπως και για την οργάνωση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Ανασκαφική Τεκμηρίωση στη Μάκρη», την οποία έχει αναλάβει με αυτεπιστασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια σε οικόπεδο έκτασης 8.400 τ.μ., με συνολική δόμηση 2.200 τ.μ. Πρόσφατα εξασφαλίστηκαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή του νέου κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Ωστόσο, κανείς, ούτε οι πλέον αρμόδιοι δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πότε θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει, παρά τις παλαιότερες αναφορές του κ. Μπαλτά, σύμφωνα με τον οποίο θα άνοιγε για το κοινό την περασμένη άνοιξη.

Τι θα περιλαμβάνει το Μουσείο

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα εκτεθούν αρχαιότητες προερχόμενες από την περιφερειακή ενότητα Έβρου. Η έκθεση του αρχαιολογικού υλικού θα γίνει σε τρεις κύριες ενότητες μέσα στις οποίες θα ενταχθούν επιμέρους υποενότητες.

Ειδικότερα, στην πρώτη ενότητα της παραλιακής ζώνης, η οποία αναπτύσσεται σε τρεις υποενότητες, θα παρουσιάζεται η προϊστορία της περιοχής του Έβρου. Στην πρώτη υποενότητα δίνεται έμφαση στην ανασκαφή της Μάκρης. Η δεύτερη υποενότητα περιλαμβάνει ευρήματα από την ανασκαφή στην πόλη και το νεκροταφείο, προβολή της περαίας της Σαμοθράκης και προβολή του ζητήματος των Θρακικών φύλων της περιοχής και της ‘Θρακικής’ γλώσσας. Η τρίτη υποενότητα αναφέρεται στις υπόλοιπες γνωστές θέσεις ιστορικών χρόνων, πλην ταφικών τύμβων, με επιφανειακά και ανασκαφικά ευρήματα.

Η δεύτερη ενότητα της ενδοχώρας θα αναφέρεται με τρεις υποενότητες στην προϊστορία (Νεότερη Νεολιθική, επιφανειακά ευρήματα από οικισμούς), στην πρωτο-ιστορία της περιοχής (ιερά, οικισμοί, περίβολοι, νεκροταφεία της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου με έμφαση στο υλικό της περιοχής της Ρούσας) και στους ιστορικούς χρόνους με έμφαση στην Πλωτινόπολη και τον ποταμό Έβρο.

Τέλος, η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει τους ταφικούς τύμβους της πεδιάδας του Έβρου (ταφική αρχιτεκτονική – κινητά ευρήματα – ιστορία τέχνης, κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο, πολιτιστικές σχέσεις) με δυο χρονολογικές υποενότητες (προ-Ρωμαϊκή και Ρωμαϊκή περίοδος).

Προετοιμασία για την περιοδική έκθεση αφορά στην ανασκαφική τεκμηρίωση στη Μάκρη και θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραστάσεις, οπτικοακουστικό υλικό (videos) από τις ανασκαφικές εργασίες, το υλικό και τη μελέτη, καθώς και τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο. Η παρουσίαση στο κοινό της περιοδικής έκθεσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 05/09/2016.

Παράλληλα θα οργανωθούν τα εργαστήρια κεραμικής και μετάλλου του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με την προμήθεια του εξοπλισμού των χώρων εργασίας και των εξειδικευμένων μηχανημάτων συντήρησης και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου